Dania główne

Karkówka zapiekana z kapustą pekińską

Karkówka zapiekana z kapustą pekińską to bardzo proste i nieskomplikowane danie na obiad. Mięso wychodzi miękkie i soczyste, a kapustą jest świetnym uzupełnieniem. Podałam ją z kluskami śląskimi i surówką z buraczków.

Danie powstało spontanicznie, gdyż zostało mi pół główki kapusty pekińskiej i nie miałam co z nią zrobić. Jak widać czasami takie szybkie pomysły okazują się trafione. Karkówka z kapustą pekińską jest smaczna, delikatna w smaku i nie wymaga wiele pracy.

Składniki na karkówkę zapiekaną z kapustą pekińską:

  • 0,5 kg karkówki wieprzowej
  • cebula
  • pół główki dużej kapusty pekińskiej lub jedna mała
  • 4 suszone pomidory (opcjonalnie)
  • szklanka wody
  • 2 łyżki smalcu
  • sól, pieprz, papryka ostra

Przygotowanie

Karkówkę kroimy w dość cienkie plastry (grubości około 1 cm). Oprószamy je solą, pieprzem i papryką. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy na nich plastry karkówki z obu stron oraz podsmażamy cebulę. Kapustę szatkujemy, suszone pomidory kroimy w kostkę. Warzywa obsypujemy solą i pieprzem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na nich układamy plastry karkówki wraz z cebulą. Do naczynia wlewamy szklankę wody. Całość pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około godzinę.

Karkówka zapiekana z kapustą pekińską

Zobacz inne przepisy na karkówkę:

Roladki Z Karkówki Zapiekane W Sosie Pomidorowym

Karkówka Pieczona Z Warzywami – Prosty Przepis Na Domowy Obiad

Karkówka Z Pieczarkami I Cebulą

Karkówka Po Cygańsku Z Pieczarkami I Papryką

Karkówka Pieczona W Musztardzie

Gulasz Z Karkówki Z Warzywami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Ta zapiekanka wydaje mi się ciekawa, ale ma niską ocenę. Może niesprawiedliwie jest oceniana ?.Trudno się domyślić, jeżeli nie widać treści komentarzy.Szkoda.

    • Zapiekanka nie ma komentarzy, dlatego żadnych nie widać. Ale internetowych trolli nie brakuje, które lubią bez powodu klikać w 1.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Placki z cukinii z marchewką i gruszką – chrupiące, lekkie i tak pyszne, że znikają w mig!

Placki z cukinii to prosty i szybki pomysł na obiad lub kolację, który zawsze się…

2 dni ago

Kajmakowiec Królewski – najlepsze ciasto kajmakowe z kremem

Kajmakowiec Królewski to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Kruche ciasto przełożone kajmakiem oraz delikatnym kremem…

5 dni ago

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

1 tydzień ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

3 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

3 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

4 tygodnie ago