Napoje i drinki

Złote mleko – napój na poprawę odporności, przeciwwirusowy i antybakteryjny

Złote mleko to napój znany już od starożytności w medycynie ajurwedyjskiej, którego głównymi składnikami są mleko i kurkuma. Świetnie rozgrzewa i uspokaja, dlatego najlepiej spożywać go przed snem zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Głównie dzięki zawartej w kurkumie kurkuminie, stanowi prawdziwy eliksir zdrowia i jest dobrym źródłem witamin (między innymi z grupy B, C oraz E), przeciwutleniaczy oraz substancji mineralnych, w tym wapnia i żelaza.

Lista właściwości złotego mleka jest imponująca:

– podnosi odporność, chroni organizm przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi

– przeciwdziała nowotworom

– poprawia nastrój, uspokaja i zwalcza problemy z zasypianiem

– jest naturalnym antybiotykiem, wspomaga leczenie przeziębienia, kaszlu oraz stanów zapalnych

– poprawia stan i wygląd skóry

– oczyszcza organizm, pomaga pozbyć się nadmiaru toksyn

– zapobiega chorobom serca

– poprawia koncentrację i zapamiętywanie

– przyspiesza gojenie się ran

– poprawia trawienie

Przygotowanie napoju jest bardzo proste, a ponadto, w odróżnieniu od innych tego typu specyfików (pamiętacie mleko z masłem i czosnkiem?), jest bardzo smaczne.

Składniki na złote mleko:

  • szklanka mleka minimum 2% (może też być mleko roślinne)
  • łyżeczka pasty z kurkumy
  • łyżeczka miodu lipowego (lub innego jasnego)
  • szczypta pieprzu, imbiru i cynamonu

Do przygotowania pasty potrzeba:

  • 3 łyżki kurkumy w proszku
  • 1/3 szklanki wody

Przygotowanie

Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy kurkumę. Gotujemy przez jakieś 8 minut, co jakiś czas mieszając i uważając, aby nic się nie przypaliło. Pastę pozostawiamy do ostygnięcia, następnie przekładamy do słoiczka i wkładamy do lodówki. Można ją przechowywać w lodówce 3-4 tygodnie.

Łyżeczkę pasty dodajemy do mleka i całość podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Do lekko przestudzonego mleka (powinno być ciepłe, ale nie gorące) dodajemy miód, pieprz, imbir i cynamon. Mieszamy dokładnie i pijemy od razu.

Złote mleko

Zobacz inne przepisy z kurkumą:

Gulasz Wieprzowy Z Kurkumą

Szybki Kurczak Z Warzywami W Sosie

Szybki Kurczak W Sosie Śmietanowym Z Curry

Curry Z Kurczakiem I Warzywami

Piersi Z Kurczaka Zapiekane Z Pieczarkami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago