Naleśniki z gyrosem zapiekane w piekarniku i podane z sosem czosnkowym to bardzo pyszne i sycące danie, które możemy podać na obiad lub jako przekąskę na imprezie. Na pewno zarówno domownicy, jak i goście będą zachwyceni. Kurczak w aromatycznej przyprawie do gyrosa w połączeniu ze świeżymi warzywami – to już jest pyszne. A to tylko farsz schowany w naleśniku, który zapiekamy z sosem ketchupowym i serem żółtym, a podajemy z sosem czosnkowym – to już prawdziwe niebo w gębie!
Składniki na naleśniki z gyrosem zapiekane w piekarniku (wyszło mi 11 sztuk):
- 2 szklanki mleka (szklanka – 220 ml)
- szklanka wody gazowanej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- łyżka oleju
- szczypta soli
Farsz:
- 2 piersi z kurczaka (około 400 g)
- pół główki kapusty pekińskiej
- pomidor
- niewielka papryka czerwona
- puszka kukurydzy
- sól, pieprz, przyprawa kebab-gyros, papryka ostra
Ponadto:
- płaska łyżka majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- 150 g sera żółtego
Sos czosnkowy:
- 3 łyżki majonezu
- 180 ml jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Przygotowujemy naleśniki. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, tak aby było rozprowadzone na całym dnie patelni. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Dzięki temu naleśniki zachowają miękkość i elastyczność.
Przygotowujemy farsz. Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawami i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kapustę pekińską szatkujemy, posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Pomidora kroimy w kostkę, paprykę w paski, cebulę w piórka. Kapustę odcedzamy z wody, która wytworzyła się po zasypaniu solą. Dodajemy do niej kurczaka, pomidora, cebulę i paprykę. Całość mieszamy ze sobą.
Na gotowe naleśniki wykładamy po dwie łyżki farszu. Zawijamy do środka dwa równoległe brzegi naleśnika, następnie zwijamy rulon zaczynając od jednej z niezwiniętych krawędzi – tak jak na krokiety. Naleśniki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Majonez mieszamy z ketchupem i taką mieszanką smarujemy wierzch naleśników. Następnie posypujemy je startym serem żółtym. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 20 minut z termoobiegiem.
Naleśniki podajemy z sosem czosnkowym: majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.
Zostaw odpowiedź