Ciasta i desery

Ciasto Kokosowa Blondynka

Ciasto Kokosowa Blondynka z dżemem brzoskwiniowym i masą budyniową to prawdziwy rarytas. Jest tak smaczne, że zniknie ze stołu zanim się obejrzycie. Puszyste i lekko wilgotne ciasto, przełożone dżemem i masą budyniową z wiórkami kokosowymi z pewnością zawojuje wasze kubki smakowe.

Składniki na ciasto Kokosowa Blondynka (blacha o wym: 28×23 cm):

  • 3 jajka
  • 200 g cukru (szklanka)
  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 300 ml oleju (szklanka)
  • 300 ml śmietany 18% (szklanka)
  • 150 g dżemu brzoskwiniowego lub innego o jasnym kolorze (najlepiej domowej roboty; ważne, żeby nie był wodnisty)
  • łyżeczka sody

 

Masa budyniowa:

  • 800 ml mleka
  • 150 g cukru (2/3 szklanki)
  • 60 g mąki pszennej (3 łyżki
  • 60 g mąki ziemniaczanej (3 łyżki)
  • 3 żółtka
  • 150 g masła

 

Ponadto:

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • około 100 g dżemu brzoskwiniowego

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z sodą. Jajka ubijamy z cukrem. Następnie cały czas ubijając dodajemy mąkę. Po chwili wlewamy olej, śmietanę i dżem. Całość jeszcze chwilę miksujemy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C. Pieczemy około 35 minut (do tzw. suchego patyczka) w trybie góra-dół. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej.

Na patelni roztapiamy 50 g masła i dodajemy wiórki kokosowe. Smażymy je przez chwilę na wolnym ogniu, aż nabiorą lekko złotego koloru. Uważamy, aby nie przypalić. Odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy masę budyniową. Szklankę mleka mieszamy dokładnie trzepaczką z oboma rodzajami mąk i żółtkami jajek do uzyskania jednolitej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlewamy powoli mieszankę mleka z mąką i mieszamy energicznie do czasu uzyskania gęstej masy. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni masy (zapobiegnie to powstaniu twardego kożucha na wierzchu). Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie masło, które powinno być w temperaturze pokojowej, ucieramy mikserem, aż stanie się puszyste, po czym dokładamy po kilka łyżek zimnego budyniu, a także połowę wiórków kokosowych, cały czas ucierając.

Wystudzone ciasto wyjmujemy z blaszki i przekrawamy na dwa równe blaty. Spodnią warstwę smarujemy dżemem, następnie ostrożnie wykładamy 2/3 masy budyniowej i wygładzamy. Całość nakrywamy drugim blatem. Na jego powierzchni rozsmarowujemy resztę masy budyniowej, następnie posypujemy drugą połową wiórków kokosowych. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masa dobrze zastygła.

Ciasto Kokosowa Blondynka

 

Zobacz przepisy na inne ciasta kokosowe:

Domowe Rafaello Na Krakersach

Brzoskwiniowo-Kokosowa Pychotka Bez Pieczenia

Szybkie Kokosanki

Szybki Jabłecznik Kokosowy

Ciasto Rajski Obłok

Ciasto Bounty

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

19 godzin ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago