Ciasta i desery

Ciasto Kokosowa Blondynka

Ciasto Kokosowa Blondynka z dżemem brzoskwiniowym i masą budyniową to prawdziwy rarytas. Jest tak smaczne, że zniknie ze stołu zanim się obejrzycie. Puszyste i lekko wilgotne ciasto, przełożone dżemem i masą budyniową z wiórkami kokosowymi z pewnością zawojuje wasze kubki smakowe.

Składniki na ciasto Kokosowa Blondynka (blacha o wym: 28×23 cm):

  • 3 jajka
  • 200 g cukru (szklanka)
  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 300 ml oleju (szklanka)
  • 300 ml śmietany 18% (szklanka)
  • 150 g dżemu brzoskwiniowego lub innego o jasnym kolorze (najlepiej domowej roboty; ważne, żeby nie był wodnisty)
  • łyżeczka sody

 

Masa budyniowa:

  • 800 ml mleka
  • 150 g cukru (2/3 szklanki)
  • 60 g mąki pszennej (3 łyżki
  • 60 g mąki ziemniaczanej (3 łyżki)
  • 3 żółtka
  • 150 g masła

 

Ponadto:

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • około 100 g dżemu brzoskwiniowego

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z sodą. Jajka ubijamy z cukrem. Następnie cały czas ubijając dodajemy mąkę. Po chwili wlewamy olej, śmietanę i dżem. Całość jeszcze chwilę miksujemy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C. Pieczemy około 35 minut (do tzw. suchego patyczka) w trybie góra-dół. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej.

Na patelni roztapiamy 50 g masła i dodajemy wiórki kokosowe. Smażymy je przez chwilę na wolnym ogniu, aż nabiorą lekko złotego koloru. Uważamy, aby nie przypalić. Odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy masę budyniową. Szklankę mleka mieszamy dokładnie trzepaczką z oboma rodzajami mąk i żółtkami jajek do uzyskania jednolitej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlewamy powoli mieszankę mleka z mąką i mieszamy energicznie do czasu uzyskania gęstej masy. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni masy (zapobiegnie to powstaniu twardego kożucha na wierzchu). Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie masło, które powinno być w temperaturze pokojowej, ucieramy mikserem, aż stanie się puszyste, po czym dokładamy po kilka łyżek zimnego budyniu, a także połowę wiórków kokosowych, cały czas ucierając.

Wystudzone ciasto wyjmujemy z blaszki i przekrawamy na dwa równe blaty. Spodnią warstwę smarujemy dżemem, następnie ostrożnie wykładamy 2/3 masy budyniowej i wygładzamy. Całość nakrywamy drugim blatem. Na jego powierzchni rozsmarowujemy resztę masy budyniowej, następnie posypujemy drugą połową wiórków kokosowych. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masa dobrze zastygła.

Ciasto Kokosowa Blondynka

 

Zobacz przepisy na inne ciasta kokosowe:

Domowe Rafaello Na Krakersach

Brzoskwiniowo-Kokosowa Pychotka Bez Pieczenia

Szybkie Kokosanki

Szybki Jabłecznik Kokosowy

Ciasto Rajski Obłok

Ciasto Bounty

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

2 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

4 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

7 dni ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago