Domowy gyros na talerzu z frytkami
Domowy gyros na talerzu z frytkami to przepyszny, zdrowy i odchudzony przepis na popularną potrawę z budek ulicznych. Uwielbiam to danie i mogłabym je jeść codziennie. A dzięki upieczeniu frytek w piekarniku i wykorzystaniu mięsa z kurczaka, wcale nie jest bardzo kaloryczne. Jedna porcja ma niecałe 500 kcal.
Frytki z piekarnika:
Kebab z kurczaka:
Sałatka:
Sos czosnkowy:
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w paski, obsypujemy przyprawami i skrapiamy olejem. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby tworzyły jedną warstwę i nie leżały na sobie. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45 minut z termoobiegiem.
Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawami i odstawiamy przynajmniej na pół godziny do lodówki. Po tym czasie smażymy na oleju na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Kapustę pekińską szatkujemy, obsypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie ogórka kroimy w półplasterki, pomidora w kostkę, a kukurydzę odsączamy z zalewy. Kapustę odcedzamy z wody, która wytworzyła się po zasypaniu solą. Dodajemy do niej resztę warzyw i przyprawy do smaku. Składniki mieszamy ze sobą.
Majonez mieszamy z jogurtem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami.
Na talerzu układamy frytki, kawałki kurczaka, surówkę z kapusty, a całość polewamy sosem czosnkowym.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
czy do sosu można dać czosnku granulowanego zamiast świeżego? jaka przyprawa do gyrosa będzie najlepsza (chodzi mi o firmę)?
Można dodać czosnek granulowany. Nie mam swojej ulubionej przyprawy do gyrosa, kupuję takie, które mają skład bez żadnych zbędnych dodatków.