Efektowna sałatka na przyjęcie ze szparagami i jagodowym winegretem jest tak pyszna, że nie można się powstrzymać od jej podjadania. Jest też zdrowa i lekka – 100 g ma tylko 84 kcal, więc jeśli podzielimy ją na 4 porcje to jedna będzie miała 279 kcal. Taka sałatka z pewnością zachwyci waszych gości, gdyż poza obłędnym smakiem, również pięknie wygląda. Świetnie do niej pasują grzanki z chleba tostowego.
Składniki na efektowną sałatkę na przyjęcie (na 2 półmiski):
- 250 g zielonych szparagów (poza sezonem można wykorzystać szparagi marynowane)
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 250 g sera białego typu włoskiego (Capresi, Capri, Capreggio – w zależności od producenta ma on różne nazwy)
- główka sałaty masłowej
Winegret:
- 100 g jagód lub ewentualnie borówek amerykańskich (świeże lub mrożone)
- 6 łyżek oliwy
- łyżka octu jabłkowego
- łyżka miodu
- sól
Przygotowanie
Szparagi myjemy i odrywamy im twarde, zdrewniałe końcówki. Pozostałe części szparagów kroimy na kawałki długości 4-5 cm i gotujemy na parze pod przykryciem przez około 3 minuty, aby były lekko twarde. Odstawiamy do wystudzenia. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, pomidorki przekładamy na pół, ser również rwiemy na kawałki. Przygotowujemy sos. Jagody, oliwę, ocet, miód i sól przekładamy do kielicha blendera i miksujemy przez chwilę. W płaskim naczyniu (talerz, półmisek) układamy sałatę, na nią dajemy pomidorki, ser i szparagi. Całość polewamy sosem winegret.
Zostaw odpowiedź