Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej to pyszne, wegetariańskie danie, które można podać na zdrowy, bezmięsny obiad. Takie kotlety najlepiej smakują z sosem na zimno np. czosnkowym albo tzatziki i surówką warzywną albo ogórkami małosolnymi. Kotlety smakują rewelacyjnie, są aromatyczne, mięciutkie i delikatne. Powinny zasmakować nawet zadeklarowanym mięsożercom.
Składniki na kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej (około 6 sztuk):
- 100 g kaszy jaglanej
- średniej wielkości kalafior (około 800 g)
- jajko
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki bułki tartej
- 80 g ziaren słonecznika
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra, przyprawa suszone pomidory
Ponadto: olej do smażenia, bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie, tak aby była lekko rozgotowana. Z kalafiora usuwamy liście i twardy głąb. Dzielimy go na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie lub na parze do miękkości. Lekko ostudzoną kaszę jaglaną, kalafiora, czosnek i ziarna słonecznika mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy jajko, mąkę, bułkę tartą i przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy dłońmi, aż masa stanie się jednolita. Formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Kotlety również można upiec w piekarniku.
Zostaw odpowiedź