Szybka sałatka warstwowa z jajkiem i pomidorem to uniwersalna przekąska, która świetnie pasuje na grilla, rodzinne spotkanie przy stole albo lunch do pracy. Ta wegetariańska sałatka jest lekka i bardzo smaczna, a do tego prosta w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Ostatnio stała się moim hitem imprezowym, polecam serdecznie!
Składniki na szybką sałatkę warstwową z jajkiem i pomidorem:
- 400 g żółtej fasolki szparagowej (sałatka również jest bardzo smaczna w wersji z brokułem lub kalafiorem)
- 2 pomidory malinowe
- 5 jajek
- około 30 g płatków migdałów (garść)
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Fasolkę myjemy, odcinamy jej końcówki i kroimy na 3-4 cm kawałki. Wsadzamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości (można również ugotować ją na parze). Następnie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Pomidory również kroimy w kostkę takiej samej wielkości jak jajka. Migdały prażymy na suchej patelni. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Sos mieszamy dokładnie. Na dnie szklanej salaterki układamy fasolkę, na niej jajka, potem pomidory. Całość zalewamy sosem i posypujemy płatkami migdałów. Przed podaniem można schłodzić ją w lodówce, ale nie jest to konieczne.
Zostaw odpowiedź