Dania główne

Fasolka po meksykańsku z mięsem mielonym

Fasolka po meksykańsku z mięsem mielonym to pyszne, treściwe i rozgrzewające danie jednogarnkowe na obiad dla całej rodziny. Jeśli lubicie fasolkę po bretońsku, to danie też z pewnością przypadnie wam do gustu, gdyż fasola odgrywa w nim główną rolę, choć smak dominuje również papryka. Fasolkę podaję z chrupiącym pieczywem.

 

Składniki na fasolkę po meksykańsku z mięsem mielonym (około 4 porcje):

    • 300 g mięsa mielonego (najlepiej wołowe, ale może być każde inne, robiłam nawet z wegańskim)
    • 400 g fasoli Piękny Jaś
    • średniej wielkości cebula
    • 2 małe papryki czerwone
    • papryczka chili
    • 200 ml passaty pomidorowej
    • papryka ostra, papryka słodka, papryka wędzona, pietruszka, czosnek suszony, pieprz, pieprz ziołowy, sól, kilka liści kolendry

 

Przygotowanie

Fasolkę zalewamy około litrem zimnej wody i zostawiamy na noc, a przynajmniej na 5-6 godzin. Następnie odlewamy wodę, fasolkę płuczemy, przekładamy do garnka i ponownie zalewamy litrem wody. Fasolkę gotujemy na wolnym ogniu przez około półtora godziny, aż stanie się miękka. W razie potrzeby dolewamy wodę, jeśli zbyt dużo odparuje.

W międzyczasie cebulę kroimy w kostkę. Czerwone papryki kroimy w paski, papryczkę chili drobno siekamy. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy cebulę, smażymy przez chwilę, następnie dodajemy mięso mielone i smażymy do zarumienienia. Na koniec dorzucamy papryki i smażymy jeszcze 3-4 minuty.

Kiedy gotowana fasola stanie się miękka, dorzucamy do niej usmażone mięso mielone z warzywami, wlewamy passatę pomidorową i dodajemy przyprawy (nie szczędziłam różnego rodzaju papryk). Całość gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około 10 minut. Jeśli chcemy, żeby danie było rzadsze, na zasadzie zupy, można dolać jeszcze trochę wody. Po podaniu na talerzach potrawę posypujemy posiekaną kolendrą (można też natką pietruszki).

Fasolka po meksykańsku z mięsem mielonym

Zobacz inne przepisy na sycące dania jednogarnkowe na obiad:

Zupa Gulaszowa Z Indykiem – Pyszne Danie Jednogarnkowe

Kociołek Chłopski Z Makaronem – Obiad Jednogarnkowy

Boeuf Stroganow / Strogonow – Klasyczny Przepis

Chili Con Carne – Prosty I Szybki Przepis

Danie Jednogarnkowe Z Mięsem Mielonym

Fasolka Po Bretońsku – Tradycyjny Przepis

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

20 godzin ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago