Fasolka po meksykańsku z mięsem mielonym
Fasolka po meksykańsku z mięsem mielonym to pyszne, treściwe i rozgrzewające danie jednogarnkowe na obiad dla całej rodziny. Jeśli lubicie fasolkę po bretońsku, to danie też z pewnością przypadnie wam do gustu, gdyż fasola odgrywa w nim główną rolę, choć smak dominuje również papryka. Fasolkę podaję z chrupiącym pieczywem.
Fasolkę zalewamy około litrem zimnej wody i zostawiamy na noc, a przynajmniej na 5-6 godzin. Następnie odlewamy wodę, fasolkę płuczemy, przekładamy do garnka i ponownie zalewamy litrem wody. Fasolkę gotujemy na wolnym ogniu przez około półtora godziny, aż stanie się miękka. W razie potrzeby dolewamy wodę, jeśli zbyt dużo odparuje.
W międzyczasie cebulę kroimy w kostkę. Czerwone papryki kroimy w paski, papryczkę chili drobno siekamy. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy cebulę, smażymy przez chwilę, następnie dodajemy mięso mielone i smażymy do zarumienienia. Na koniec dorzucamy papryki i smażymy jeszcze 3-4 minuty.
Kiedy gotowana fasola stanie się miękka, dorzucamy do niej usmażone mięso mielone z warzywami, wlewamy passatę pomidorową i dodajemy przyprawy (nie szczędziłam różnego rodzaju papryk). Całość gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około 10 minut. Jeśli chcemy, żeby danie było rzadsze, na zasadzie zupy, można dolać jeszcze trochę wody. Po podaniu na talerzach potrawę posypujemy posiekaną kolendrą (można też natką pietruszki).
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…