Dania główne

Fasolka po meksykańsku z mięsem mielonym

Fasolka po meksykańsku z mięsem mielonym to pyszne, treściwe i rozgrzewające danie jednogarnkowe na obiad dla całej rodziny. Jeśli lubicie fasolkę po bretońsku, to danie też z pewnością przypadnie wam do gustu, gdyż fasola odgrywa w nim główną rolę, choć smak dominuje również papryka. Fasolkę podaję z chrupiącym pieczywem.

 

Składniki na fasolkę po meksykańsku z mięsem mielonym (około 4 porcje):

    • 300 g mięsa mielonego (najlepiej wołowe, ale może być każde inne, robiłam nawet z wegańskim)
    • 400 g fasoli Piękny Jaś
    • średniej wielkości cebula
    • 2 małe papryki czerwone
    • papryczka chili
    • 200 ml passaty pomidorowej
    • papryka ostra, papryka słodka, papryka wędzona, pietruszka, czosnek suszony, pieprz, pieprz ziołowy, sól, kilka liści kolendry

 

Przygotowanie

Fasolkę zalewamy około litrem zimnej wody i zostawiamy na noc, a przynajmniej na 5-6 godzin. Następnie odlewamy wodę, fasolkę płuczemy, przekładamy do garnka i ponownie zalewamy litrem wody. Fasolkę gotujemy na wolnym ogniu przez około półtora godziny, aż stanie się miękka. W razie potrzeby dolewamy wodę, jeśli zbyt dużo odparuje.

W międzyczasie cebulę kroimy w kostkę. Czerwone papryki kroimy w paski, papryczkę chili drobno siekamy. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy cebulę, smażymy przez chwilę, następnie dodajemy mięso mielone i smażymy do zarumienienia. Na koniec dorzucamy papryki i smażymy jeszcze 3-4 minuty.

Kiedy gotowana fasola stanie się miękka, dorzucamy do niej usmażone mięso mielone z warzywami, wlewamy passatę pomidorową i dodajemy przyprawy (nie szczędziłam różnego rodzaju papryk). Całość gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około 10 minut. Jeśli chcemy, żeby danie było rzadsze, na zasadzie zupy, można dolać jeszcze trochę wody. Po podaniu na talerzach potrawę posypujemy posiekaną kolendrą (można też natką pietruszki).

Fasolka po meksykańsku z mięsem mielonym

Zobacz inne przepisy na sycące dania jednogarnkowe na obiad:

Zupa Gulaszowa Z Indykiem – Pyszne Danie Jednogarnkowe

Kociołek Chłopski Z Makaronem – Obiad Jednogarnkowy

Boeuf Stroganow / Strogonow – Klasyczny Przepis

Chili Con Carne – Prosty I Szybki Przepis

Danie Jednogarnkowe Z Mięsem Mielonym

Fasolka Po Bretońsku – Tradycyjny Przepis

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

2 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

4 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago