Gulasz po węgiersku – pyszny gulasz wieprzowy z papryką
Gulasz po węgiersku to bardzo smaczne, sycące i aromatyczne danie z łopatką wieprzową, papryką, marchewką i pomidorami, przyprawione sporą ilością ostrej i wędzonej papryki. Podałam go z kluskami śląskimi z tego przepisu, ale świetnie będzie smakował również z plackiem ziemniaczanym, pieczywem czy kaszą. Danie można przygotować na dwa-trzy dni to przodu, gdyż po podgrzaniu jest równie smaczne, jeśli nie lepsze niż od razu po ugotowaniu.
Boczek kroimy drobną w kostkę i podsmażamy na rumiano na suchej patelni. Jeśli nie jest zbyt tłusty, na patelni najpierw rozgrzewamy łyżeczkę oleju. Boczek odstawiamy. Łopatkę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, marchew w cienkie plasterki, a paprykę w paski. Na patelnię z rozgrzanymi dwoma łyżkami oleju wrzucamy łopatkę i cebulę. Oba składniki smażymy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, następnie zalewamy je bulionem i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około godzinę – do miękkości mięsa. Po tym czasie dorzucamy marchew. Jeśli prawie cały bulion wyparował, można dolać jeszcze pół szklanki. Po kolejnych kilku minutach dodajemy paprykę, wcześniej podsmażony boczek, przyprawy, oraz wlewamy passatę pomidorową. Całość dusimy jeszcze 10-15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…