Jajka z sosie chrzanowym to bardzo prosty, błyskawiczny przepis na smaczny, sycący i tani domowy obiad. Jajka gotowane na twardo i sos chrzanowy na ciepło to danie, które uwielbiam już od dzieciństwa i od lat przygotowuję w ten sam sposób jak robiła to moja mama. Potrawę podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Składniki na jajka z sosie chrzanowym (2 porcje):
-
- 5 jajek
-
- łyżka masła
-
- łyżka mąki pszennej
-
- szklanka bulionu warzywnego
-
- szklanka śmietany 30%
-
- 3 łyżki chrzanu tartego
-
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrawamy na pół. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy mąkę i mieszamy aż lekko zbrązowieje. Następnie powoli wlewamy bulion. Całość mieszamy, najlepiej trzepaczką. Po chwili dolewamy śmietanę. Sos zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy chrzan i przyprawy. Całość gotujemy jeszcze minutę. Sosem polewamy jajka. Można posypać je posiekanym koperkiem lub szczypiorem.
Wreszcie znalazłam odpowiednią stronę moja droga już cię kocham