Jajka z sosie chrzanowym – przepis na szybki i tani obiad

Jajka z sosie chrzanowym – przepis na szybki i tani obiad
Jajka z sosie chrzanowym – przepis na szybki i tani obiad

Jajka z sosie chrzanowym to bardzo prosty, błyskawiczny przepis na smaczny, sycący i tani domowy obiad. Jajka gotowane na twardo i sos chrzanowy na ciepło to danie, które uwielbiam już od dzieciństwa i od lat przygotowuję w ten sam sposób jak robiła to moja mama. Potrawę podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Składniki na jajka z sosie chrzanowym (2 porcje):

    • 5 jajek
    • łyżka masła
    • łyżka mąki pszennej
    • szklanka bulionu warzywnego
    • szklanka śmietany 30%
    • 3 łyżki chrzanu tartego
    • sól, pieprz

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrawamy na pół. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy mąkę i mieszamy aż lekko zbrązowieje. Następnie powoli wlewamy bulion. Całość mieszamy, najlepiej trzepaczką. Po chwili dolewamy śmietanę. Sos zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy chrzan i przyprawy. Całość gotujemy jeszcze minutę. Sosem polewamy jajka. Można posypać je posiekanym koperkiem lub szczypiorem.

Jajka z sosie chrzanowym – przepis na szybki i tani obiad
Jajka z sosie chrzanowym – przepis na szybki i tani obiad

Zobacz inne przepisy na szybki bezmięsny obiad:

Kaszotto Z Warzywami (300 Kcal)

Najprostsze Placki Z Cukinii

Łazanki Z Pieczarkami (Wegetariańskie)

Jajka W Sosie Porowo-Śmietanowym

Pieczone Ziemniaki Z Twarogiem