Chłopski bigos z cebuli, kiełbasy i jabłek to zaskakujące swoją prostotą, pyszne danie na sycący i rozgrzewający obiad. Z tradycyjnym bigosem ma niewiele wspólnego, ale i tak jest bardzo smaczny. Robi się go bardzo szybko, w nie więcej niż 45 minut, z kilku tanich składników. Świetnie smakuje w chłodne jesienne dni, podany ze świeżym pieczywem, np. chrupiącą bagietką.
Składniki na chłopski bigos z cebuli:
-
- około 400 g kiełbasy śląskiej (4 pętka)
-
- 4 duże cebule (dałam 2 żółte, białą i czerwoną)
-
- 2 niezbyt duże kwaśne jabłka
-
- 3 łyżki smalcu
-
- szczypta cukru
-
- łyżeczka majeranku, papryka słodka i ostra, czosnek suszony, pieprz i sól
Przygotowanie
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki smalcu i podsmażamy na nich cebulę, aż będzie miękka i nabierze złotego koloru. Na innej patelni rozpuszczamy łyżkę smalcu i podsmażamy kiełbasę pokrojoną w dość cienkie plasterki (można też najpierw podsmażyć kiełbasę, odstawić ją i na tym samym tłuszczu smażyć cebulę). Jabłka obieramy, kroimy w ósemki, następnie w plasterki. Jabłka dorzucamy do podsmażonej cebuli i dusimy kilka minut, aż będą miękkie. Następnie dodajemy cukier, przyprawy (nie szczędziłam papryki) i dorzucamy kiełbasę. Całość mieszamy i smażymy jeszcze 2-3 minuty, aż jabłka zaczną się lekko rozpadać.
Zostaw odpowiedź