Cielaczek – ucierane ciasto z brzoskwiniami jest bardzo proste i szybkie do zrobienia. Ładnie się prezentuje na stole, jest pyszne, puszyste i mięciutkie. Z pewnością zasmakuje wszystkim łasuchom. Jeśli macie ochotę na ekspresowe, domowe ciasto z owocami, to ten sprawdzony przepis przypadnie wam do gustu. Do ciasta można użyć nie tylko brzoskwiń z syropu, ale również świeżych, a także dowolnych innych owoców np. jabłek, malin, wiśni czy śliwek.
Składniki na Cielaczek – ucierane ciasto z brzoskwiniami (blaszka o wym. 24×24 cm):
-
- 280 g mąki pszennej (tortowej)
-
- 250 g masła
-
- 5 jajek (rozmiar M)
-
- 180 g cukru
-
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-
- 3 łyżki mleka
-
- łyżka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
Dodatkowo do ciasta ciemnego:
-
- 2 łyżki kakao
-
- 2 łyżki mleka
Ponadto:
350 g brzoskwiń z syropu lub innych owoców (jabłka, gruszki, maliny, wiśnie)
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Masło ucieramy z cukrem na gładką i puszystą masę, następnie cały czas ucierając, dodajemy po jednym jajku. Potem wlewamy ekstrakt waniliowy i powoli wsypujemy mąkę. Na koniec dodajemy mleko i ucieramy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao i mleko. Miksujemy do połączenia składników. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy naprzemiennie po łyżce ciasta białego i brązowego. Wygładzamy wierzch. Brzoskwinie odsączamy na sicie z zalewy i kroimy w paski. Owoce układamy na wierzchu ciasta i lekko je dociskamy. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół na środkowej półce. Upieczone ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Zostaw odpowiedź