Klasyczne ptysie z kremem
Klasyczne ptysie z kremem to niezapomniane, pyszne ciastka, które chyba każdy zna. A kto mógłby się im oprzeć? Wbrew pozorom nie są trudne ani zbyt czasochłonne do zrobienia, a efekt końcowy jest wart odrobiny trudu.
Krem śmietankowy:
Najpierw przygotowujemy ciasto parzone. Jajka wcześniej wyjmujemy z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Do niewielkiego garnka wkładamy masło i wodę. Składniki podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż masło się rozpuści, a woda zacznie wrzeć. Do gotującej się wody wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z solą. Całość mieszamy energicznie łyżką albo trzepaczką, aż masa zacznie odchodzić od garnka i stanie się szklista. Wyłączamy ogień i ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kiedy masa będzie zimna, dodajemy do niej po jednym jajku, cały czas ucierając za pomocą robota kuchennego, aż składniki się połączą. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy ciasto w formie stożków dość dużych odstępach. Jeśli nie mamy szprycy ani rękawa cukierniczego, ciastka formujemy po prostu łyżką. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 30 minut. W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika, aby ciasto nie opadło. Upieczone ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Jeśli nawet trochę opadną, w zasadzie nie ma się czym przejmować i tak wyjdą ładne ciastka. Wystudzone ciasta przekrawamy na pół.
Przygotowujemy krem. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem. Kiedy nabierze odpowiedniej konsystencji dodajemy do niej po łyżce serka mascarpone i ubijamy tylko do połączenia się składników. Krem przekładamy na dolne części ciastek i nakrywamy je wierzchnią częścią. Ptysie posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, aby masa śmietanowa zesztywniała.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…