Dania główne

Kurczak w sosie z porem i koperkiem – przepis na szybki obiad

Kurczak w sosie z porem i koperkiem to banalnie prosty przepis na pyszny obiad, który przygotujecie w jakieś pół godziny. Mi to danie najlepiej smakuje podane z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kapusty albo buraczkami, ale kombinacja dodatków jest w zasadzie dowolna. Możecie do niego podać makaron czy kaszę jaglaną i też będzie smacznie. Delikatna pierś z kurczaka skąpana w kremowym sosie z dodatkiem pora i koperku tworzy bardzo dobrą kompozycję smakową, której przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku. I właśnie takie przepisy lubię najbardziej: tanie, szybkie i proste.

Składniki na kurczaka w sosie z porem i koperkiem (2 duże porcje):

    • 2 piersi z kurczaka
    • duży por
    • pęczek koperku
    • szklanka bulionu drobiowego
    • 200 ml śmietany 30%
    • sól, pieprz, papryka słodka lub ostra

 

Przygotowanie

Piersi z kurczaka, myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości około 2-3 cm. Oprószamy pieprzem i papryką. Mięso układamy na patelni z dobrze rozgrzaną łyżką oleju i obsmażamy po 2 minuty z obu stron. Następnie dorzucamy pora pokrojonego w plasterki i smażymy jeszcze kilka minut, aż por zacznie mięknąć. Na patelnię wlewamy bulion, po 4-5 minutach śmietanę. Całość dusimy na niewielkim ogniu jakieś 15 minut, aż sos się nieco zredukuje. Na koniec dodajemy przyprawy do smaku, oraz wsypujemy drobno posiekany koperek.

Kurczak w sosie z porem i koperkiem – przepis na szybki obiad

Zobacz inne przepisy na szybkie dania z kurczakiem:

Kurczak z warzywami w rękawie – obiad, który robi się sam

Szybki kurczak w sosie musztardowym

Kurczak w sosie pieczarkowym – szybki przepis na obiad

Kurczak z warzywami w sosie chrzanowym

Piersi z kurczaka zapiekane z pieczarkami

Piersi z kurczaka zapiekane z serem i pomidorami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

    • Można, ale nie trzeba, bo sól jest w sosie. Ogólnie staram się ograniczać sól w codziennej diecie.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago