Kurczak z warzywami w rękawie to pyszne, lekkie i szybkie danie na obiad, które nie wymaga wiele pracy. Wystarczy pokroić wszystkie składniki, włożyć do rękawa do pieczenia i upiec w piekarniku. Jest to danie fit – jeśli całość podzielimy na dwie porcje to jedna będzie miała tylko około 400 kcal. Pieczenie w rękawie jest o tyle wygodne, że nie trzeba potem szorować naczynia do zapiekania, ale danie równie dobrze możecie przygotować w naczyniu żaroodpornym z pokrywką.
Składniki na kurczaka z warzywami w rękawie:
-
- 2 piersi z kurczaka
-
- 4-5 średniej wielkości ziemniaków
-
- niewielka cukinia
-
- papryka czerwona
-
- cebula
-
- marchewka
-
- przyprawy: papryka wędzona, papryka ostra, pieprz ziołowy, suszone pomidory, czosnek suszony, sól i pieprz czarny
-
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie
Piersi z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Marchew obieramy i kroimy w plasterki, paprykę i cebulę w paski. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Cukinię również kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa i mięso przekładamy do rękawa do pieczenia. Dodajemy przyprawy i olej. Rękaw szczelnie zamykamy z obu stron i potrząsamy nim kilkukrotnie, aby równomiernie rozprowadzić składniki. Całość przekładamy na blaszkę do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez około 45 minut, następnie rękaw przecinamy od góry i pieczemy jeszcze około 15 minut, jeśli chcemy, aby warzywa się przyrumieniły i zrobiły chrupkie z wierzchu. Danie można przygotować również bez rękawa do pieczenia. Wystarczy wszystkie składniki włożyć do naczynia żaroodpornego, nakryć pokrywką i piec, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Zostaw odpowiedź