Pasty i pasztety

Awanturka – pasta do chleba z sardynkami w 10 minut

Awanturka – pasta do chleba z sardynkami to prosty i szybki przepis na pyszne smarowidło do pieczywa, który znalazłam w starej książce kucharskiej z lat 90. Taka pasta jest dobrym pomysłem, kiedy nie macie pomysłu z czego przygotować kanapki na kolację. Będzie stanowić też smaczną przekąskę na imprezie, jeśli posmarujemy nią krakersy. Do awanturki świetnie pasuje ogórek kiszony.

 

Składniki na awanturkę – pasta do chleba z sardynkami:

    • 250 g twarogu półtłustego
    • 100 g sera Roquefort lub innego z niebieską pleśnią
    • puszka sardynek w oleju (około 125 g)
    • niewielka cebula
    • łyżka masła (miękkie)
    • 3-4 gałązki natki pietruszki
    • sól, pieprz, cukier puder (pół łyżeczki)

 

Przygotowanie

Do miski wrzucamy masło, rozkruszony twaróg i ser pleśniowy oraz sardynki wraz z olejem. Całość miksujemy na gładką masę za pomocą blendera, można też zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki siekamy. Posiekane składniki dodajemy do pasty. Dodajemy również cukier puder oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy ze sobą.

Awanturka – pasta do chleba z sardynkami

 

Zobacz inne przepisy na pasty do pieczywa:

Pasta kanapkowa ze śledziem – pyszny dodatek do pieczywa

Pasta z jajek i twarogu – pyszna klasyka

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami

Pasta na kanapki z sardynkami

Pasta jajeczna z pomidorem – szybka pasta do pieczywa

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago