Pasty i pasztety

Awanturka – pasta do chleba z sardynkami w 10 minut

Awanturka – pasta do chleba z sardynkami to prosty i szybki przepis na pyszne smarowidło do pieczywa, który znalazłam w starej książce kucharskiej z lat 90. Taka pasta jest dobrym pomysłem, kiedy nie macie pomysłu z czego przygotować kanapki na kolację. Będzie stanowić też smaczną przekąskę na imprezie, jeśli posmarujemy nią krakersy. Do awanturki świetnie pasuje ogórek kiszony.

 

Składniki na awanturkę – pasta do chleba z sardynkami:

    • 250 g twarogu półtłustego
    • 100 g sera Roquefort lub innego z niebieską pleśnią
    • puszka sardynek w oleju (około 125 g)
    • niewielka cebula
    • łyżka masła (miękkie)
    • 3-4 gałązki natki pietruszki
    • sól, pieprz, cukier puder (pół łyżeczki)

 

Przygotowanie

Do miski wrzucamy masło, rozkruszony twaróg i ser pleśniowy oraz sardynki wraz z olejem. Całość miksujemy na gładką masę za pomocą blendera, można też zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki siekamy. Posiekane składniki dodajemy do pasty. Dodajemy również cukier puder oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy ze sobą.

Awanturka – pasta do chleba z sardynkami

 

Zobacz inne przepisy na pasty do pieczywa:

Pasta kanapkowa ze śledziem – pyszny dodatek do pieczywa

Pasta z jajek i twarogu – pyszna klasyka

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami

Pasta na kanapki z sardynkami

Pasta jajeczna z pomidorem – szybka pasta do pieczywa

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago