Kotlety z indyka w ekstra chrupiącej panierce
Kotlety z indyka w ekstra chrupiącej panierce to pyszne, soczyste, mięciutkie i delikatne kotlety a la schabowe. Przepis jest bardzo prosty i łatwy do zrobienia, i jeśli się na niego zdecydujecie, to tak przygotowane kotlety z pewnością nie raz zagoszczą na waszym stole. Podałam je z ziemniakami z wody i surówką z cukinii.
Pierś z indyka kroimy w plastry grubości 2-3 cm, następnie rozbijamy je delikatnie tłuczkiem na grubość około 1 cm lub jeszcze bardziej cienko, w zależności od upodobań. Kotlety oprószamy solą i pieprzem.
Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy czubatą łyżkę mąki, mleko i szczyptę soli. Mieszamy trzepaczką na gładką masę. Kotlety obtaczamy najpierw w mące, następnie w cieście, na koniec w bułce tartej. Przekładamy na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem i smalcem. Smażymy na średniej mocy palnika po kilka minut z obu stron, aż panierka nabierze złotego koloru.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…