Śledzie korzenne w oleju – śledzie z przyprawą do piernika
Śledzie korzenne w oleju z przyprawami jakie dodaje się do piernika to tradycyjny przepis na pyszną przekąskę nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Pachnące cynamonem, goździkami i imbirem śledzie może nie wszystkim przypadną do gustu, ale mają wielu zwolenników. Taka przekąska jest prosta i szybka do przygotowania, należy jednak pamiętać, żeby ją odpowiednio wcześniej przygotować, gdyż najlepiej smakują po około trzech dniach, kiedy składniki się „przegryzą”.
Przyprawy:
Wszystkie podane przyprawy można zastąpić dwoma łyżkami gotowej przyprawy do piernika bez cukru, mąki i kakao w składzie.
Śledzie najczęściej trzeba po zakupie wymoczyć w zimnej wodzie przez około godzinę, a jeśli są bardzo słone to 2-3 godziny. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Przyprawy, których nie mamy w proszku przekładamy do moździerza i ucieramy. Można je też zmielić w młynku do mielenia kawy. Kiedy przyprawy są już bardzo rozdrobnione, dodajemy również te w proszku i jeszcze chwilkę ucieramy, aby się dokładnie wymieszały. Śledzie przekładamy do miski, dodajemy do nich cebulę, miód, ocet i przyprawę. Całość mieszamy ze sobą. Śledzie układamy w słoiku (o pojemności około 0,7 l) i zalewamy olejem. Słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki. Śledzie są najlepsze po jakiś trzech dniach od przygotowania.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…