Wszystkie Przepisy

Tosty z gyrosem – przepis na pyszne zapiekanki

Tosty z gyrosem to prosty przepis na pyszne zapiekanki pieczone w piekarniku, idealne na śniadanie czy kolację. Są kolorowe, apetycznie wyglądają i wybornie smakują. Smaczne zapiekanki z chleba tostowego z kurczakiem, warzywami i serem żółtym skłonią do jedzenia nawet największego niejadka. Będą też świetną przekąską na imprezie czy spotkaniu ze znajomymi.

 

Składniki na tosty z gyrosem:

    • 10 kromek chleba tostowego
    • 2 filety z piersi kurczaka
    • mała cebula czerwona
    • mała puszka kukurydzy
    • 2 ogórki konserwowe
    • mała papryka czerwona
    • 180 g sera żółtego
    • przyprawa kebab-gyros, sól, pieprz
    • majonez
    • ketchup

Przygotowanie

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Obsypujemy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Mięso podsmażamy na patelni z rozgrzaną łyżką oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w paski, ogórki w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Kurczaka przekładamy do miski i dodajemy do niego warzywa. Składniki mieszamy ze sobą. Każdą kromkę chleba tostowego smarujemy cienką warstwą majonezu, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakładamy sporą łyżkę mieszanki składników, przyprawiamy solą i pieprzem. Tosty posypujemy startym serem żółtym po wierzchu. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20 minut. Po upieczeniu tosty można polać ketchupem.

Tosty z gyrosem – przepis na pyszne zapiekanki

Zobacz inne przepisy z chlebem tostowym:

Tosty à la pizza – pyszne kanapki na ciepło

Tosty francuskie z piekarnika – śniadanie na wypasie

Zapiekanka tostowa z szynką i sosem pomidorowym

Tostowe koszyczki – imprezowe

Grillowane tosty z jajkiem na twardo

Zapiekanka z pieczywem i jajkami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago