Kurczak z kapustą pekińską, selerem naciowym, porem i prostym sosem na azjatycką nutę to dobry pomysł na lekki i zdrowy obiad dla całej rodziny. Przygotowanie całości zajmie nam nie więcej niż 45 minut. Danie jest proste do zrobienia, a jedyną uciążliwość może stanowić pokrojenie wszystkich warzyw. Kurczak z kapustą pekińską jest jak najbardziej fit, jeśli całość podzielimy na 4 porcje, to jedna będzie miała około 250 kcal. Potrawę podajemy z ryżem lub makaronem noodle, soba lub ryżowym.
Składniki na kurczaka z kapustą pekińską (4 porcje):
-
- 2 piersi z kurczaka (około 500 g)
-
- pół główki kapusty pekińskiej
-
- 6 łodyg selera naciowego
-
- pół szklanki groszku mrożonego
-
- średniej wielkości marchew
-
- średniej wielkości por
-
- 50 g orzechów nerkowca (można pominąć)
Sos:
-
- 1,5 szklanki bulionu drobiowego
-
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
-
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
-
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
-
- łyżeczka cukru brązowego
-
- sól, pieprz, imbir, papryka ostra, czosnek suszony
Przygotowanie
Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni. Kurczaka kroimy w paski, marchew również. Pora i selera naciowego kroimy w plastry, kapustę drobno szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na niej kurczaka, następnie dodajemy marchew, seler i por. Całość smażymy 5-6 minut. Po tym czasie dodajemy kapustę i groszek i smażymy jeszcze kilka minut, do miękkości warzyw. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą w miseczce i wlewamy do kurczaka z warzywami. Całość dusimy na wolnym ogniu jeszcze około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Danie próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Na koniec wsypujemy uprażone orzechy nerkowca.
Własnie zrobiłam szukałam takiego przeisu jest idealny pyszny Polecam
dodał bym sos ostrygowy