Sakiewki z naleśników zapiekane w sosie serowym z farszem z pieczarek i szpinaków są bardzo smaczne, aromatyczne i efektowne. Będą świetną propozycją na niecodzienny obiad czy ciepłą przekąskę na imprezie.
Farsz:
Sos serowy:
Ponadto:
50 g sera do posypania, pęczek szczypioru
Przygotowujemy naleśniki. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, tak aby było rozprowadzone na całym dnie patelni. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Dzięki temu naleśniki zachowają miękkość i elastyczność.
Przygotowujemy farsz. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki, większe najpierw przekrawamy na pół. Liście szpinaku siekamy na mniejsze kawałki. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy pieczarki i smażymy do momentu, aż odparuje z nich woda. Następnie dodajemy szpinak i smażymy 3-4 minuty. Po tym czasie dodajmy pokruszony ser pleśniowy i przyprawy. Całość smażymy jeszcze chwilę, aż ser się rozpuści.
Przygotowujemy sos serowy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy, aż mąka się lekko przysmaży. Do zasmażki wlewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką). Po chwili dodajemy starty na tarce ser żółty i pokruszony ser pleśniowy. Całość gotujemy na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania, aż sos się zagęści, a ser rozpuści. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na środek każdego naleśnika nakładamy łyżkę farszu. Naleśniki składamy w sakiewki i związujemy ostrożnie szczypiorkiem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem serowym i posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu można posypać posiekanym szczypiorkiem.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…