Dania główne

Biała kiełbasa zapiekana z jabłkami

Biała kiełbasa zapiekana z jabłkami i cebulą to nietypowy, ale pyszny pomysł na danie, które można podać na wielkanocnym stole, ale też w każdy inny dzień w roku. Jest bardzo smaczna, soczysta, z lekko słodką nutą za sprawą jabłek i robi się ją błyskawicznie. Taką kiełbasę można podać bez żadnych dodatków, ale będzie tez dobrze smakować z sosem chrzanowym lub żurawinowym.

Białą kiełbasę zawsze bardzo lubiłam i smakuje mi w każdej postaci. Cenię ją również za to, że w porównaniu do całej gamy kiełbas czerwonych, to białą można łatwiej znaleźć w sklepie taką, która będzie miała dobry skład i przystępną cenę. Niestety mój mąż za nią nie przepada, choć czasami da się skusić, jeśli przygotuję ją w jakiś inny niż standardowy sposób. Tak było i tym razem – i wcale nie narzekał, że musi jeść kiełbasę.

Składniki na białą kiełbasę zapiekaną z jabłkami i cebulą:

    • 800 g białej kiełbasy parzonej
    • 2 jabłka
    • 3 cebule średniej wielkości
    • szklanka cydru
    • 2 łyżki musztardy francuskiej
    • łyżeczka majeranku, sól, pieprz, papryka ostra

 

Przygotowanie

Białą kiełbasę można ponacinać pod skosem, tworząc krateczkę, ale nie jest to konieczne. Cebule kroimy w piórka. Jabłka przekrawamy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę cebuli i jabłek, na nich układamy kiełbasy. Smarujemy je musztardą, następnie układamy resztę jabłek i cebuli. Całość posypujemy przyprawami i zalewamy cydrem. Kiełbasę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 35 minut. Do przygotowania dania można użyć również kiełbasy surowej. Nakłuwamy ją wtedy w kilku miejscach i nie nacinamy. Surową kiełbasę pieczemy przez 30 minut pod przykryciem i jeszcze około 10 bez przykrycia.

Biała kiełbasa zapiekana z jabłkami

 

Zobacz inne przepisy na białą kiełbasę:

Biała kiełbasa w piwie i musztardzie

Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i pieczarkami

Biała kiełbasa pieczona w musztardowo-miodowej marynacie

Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą

Biała kiełbasa zapiekana w sosie pieczarkowym

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago