Dania główne

Biała kiełbasa zapiekana z jabłkami

Biała kiełbasa zapiekana z jabłkami i cebulą to nietypowy, ale pyszny pomysł na danie, które można podać na wielkanocnym stole, ale też w każdy inny dzień w roku. Jest bardzo smaczna, soczysta, z lekko słodką nutą za sprawą jabłek i robi się ją błyskawicznie. Taką kiełbasę można podać bez żadnych dodatków, ale będzie tez dobrze smakować z sosem chrzanowym lub żurawinowym.

Białą kiełbasę zawsze bardzo lubiłam i smakuje mi w każdej postaci. Cenię ją również za to, że w porównaniu do całej gamy kiełbas czerwonych, to białą można łatwiej znaleźć w sklepie taką, która będzie miała dobry skład i przystępną cenę. Niestety mój mąż za nią nie przepada, choć czasami da się skusić, jeśli przygotuję ją w jakiś inny niż standardowy sposób. Tak było i tym razem – i wcale nie narzekał, że musi jeść kiełbasę.

Składniki na białą kiełbasę zapiekaną z jabłkami i cebulą:

    • 800 g białej kiełbasy parzonej
    • 2 jabłka
    • 3 cebule średniej wielkości
    • szklanka cydru
    • 2 łyżki musztardy francuskiej
    • łyżeczka majeranku, sól, pieprz, papryka ostra

 

Przygotowanie

Białą kiełbasę można ponacinać pod skosem, tworząc krateczkę, ale nie jest to konieczne. Cebule kroimy w piórka. Jabłka przekrawamy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę cebuli i jabłek, na nich układamy kiełbasy. Smarujemy je musztardą, następnie układamy resztę jabłek i cebuli. Całość posypujemy przyprawami i zalewamy cydrem. Kiełbasę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 35 minut. Do przygotowania dania można użyć również kiełbasy surowej. Nakłuwamy ją wtedy w kilku miejscach i nie nacinamy. Surową kiełbasę pieczemy przez 30 minut pod przykryciem i jeszcze około 10 bez przykrycia.

Biała kiełbasa zapiekana z jabłkami

 

Zobacz inne przepisy na białą kiełbasę:

Biała kiełbasa w piwie i musztardzie

Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i pieczarkami

Biała kiełbasa pieczona w musztardowo-miodowej marynacie

Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą

Biała kiełbasa zapiekana w sosie pieczarkowym

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago