Ryż zapiekany z jabłkami i twarogiem – najlepsza wersja ryżu z jabłkami
Ryż zapiekany z jabłkami i twarogiem to danie zainspirowane sufletem i klasycznym ryżem z jabłkami. Taką zapiekankę z ryżem, ubitymi jajkami i budyniem robi się bardzo prosto i nie zabiera wiele czasu, a smakuje obłędnie. Sprawdzi się na śniadanie, lunch do pracy czy szkoły albo jako deser, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego do kawy. Smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli lubicie ryż z jabłkami, to to danie też z pewnością przypadnie wam do gustu, gdyż jest podobne w smaku, ale o wiele smaczniejsze. Choć ja nigdy nie byłam zwolenniczką tej potrawy, to w poniższej wersji mogłabym jeść ją co chwilę.
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu i pozostawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, dodajemy proszek budyniowy, a potem po łyżce twarogu. Na koniec dodajemy ryż i krótko miksujemy do równomiernego rozprowadzenia składników. 2 jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy je do masy ryżowo-jajecznej i mieszamy łyżką. Masę przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i wyrównujemy. Ostatnie jabłko obieramy, przekrawamy na ćwiartki i kroimy w plastry. Plastry jabłka układamy na wierzchu zapiekanki. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 30-35 minut, aż wierzch zacznie się rumienić. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cynamonem.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…