Ciasto Orzeszek Wiewióra bez pieczenia to bardzo pyszny i słodki deser z orzechową nutą. Ciasto składa się z masy budyniowej, kremu typu Nutella, orzeszków ziemnych w karmelu i krakersów. Wyobrażacie sobie taką pyszną kompozycję? Nie jest skomplikowane i szybko się je robi, ale jak to z ciastami bez pieczenia bywa, trzeba się uzbroić w cierpliwość, gdyż kilka godzin musi odstać w lodówce, aby zesztywniało i się ładnie prezentowało. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby je zajadać od razu po przygotowaniu, jeśli tylko macie taką ochotę.
Składniki na ciasto Orzeszek Wiewióra bez pieczenia:
Masa budyniowa:
- 1 litr mleka
- 150 g masła
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 60 g mąki pszennej (pół szklanki)
- 60 g mąki ziemniaczanej (pół szklanki)
- 3 łyżki kremu orzechowo-czekoladowego typu Nutella
Orzechy w karmelu:
- 100 g orzeszków ziemnych bez łupin, niesolonych
- 180 g cukru
- łyżka wody
- łyżeczka masła
Dodatkowo:
- około 100 g kremu orzechowo-czekoladowego typu Nutella (pół słoika)
- około 150 g krakersów (niecała paczka)
Przygotowanie
Zaczynamy od przygotowania masy budyniowej. Około 750 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mleka mieszamy (najlepiej trzepaczką) z mąką pszenną, ziemniaczaną i żółtkami. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Masło, które powinno być w temperaturze pokojowej, ucieramy mikserem, aż stanie się puszyste. Do masła dodajemy 3 łyżki nutelli, następnie dokładamy po kilka łyżek zimnego budyniu, cały czas ucierając do powstania jednolitej masy.
Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (moja ma wymiary 24×24 cm) układamy krakersy i wylewamy na nie masę budyniową. Wyrównujemy i układamy kolejną warstwę krakersów. Wierzch smarujemy nutellą.
Przygotowujemy orzechy w karmelu. W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy cukier z wodą. Mieszamy od czasu do czasu, uważając, aby cukier się nie spalił. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy masło. Następnie wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy, aby każdy orzech był pokryty karmelem. Orzechy rozkładamy na folii aluminiowej tak, aby nie były ze sobą zlepione i czekamy, aż ostygną. Zimne orzechy przekładamy na wierzch ciasta. Deser wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masa budyniowa zesztywniała.
Pyszne ciasto