Faszerowana pierś z kurczaka zapiekana z warzywami to bardzo smaczne i sycące danie na nietuzinkowy, ale prosty do zrobienia obiad. Pieczony brokuł, ziemniaki, pomidory i pieczarki wraz z piersią z farszem z brokuła i pieczarek to danie, które podbije wasze kubki smakowe. Można też pominąć pieczone warzywa i upiec większą ilość samych piersi faszerowanych – takie danie świetnie sprawdzi się np. na domówce.
Składniki na faszerowaną pierś z kurczaka zapiekaną z warzywami (2 porcje):
- 2 piersi z kurczaka średniej wielkości
- brokuł
- 250 g małych pieczarek
- 5 ziemniaków średniej wielkości
- 6-7 pomidorków koktajlowych
- łyżka majonezu
- 150 g sera żółtego
- sól, pieprz, papryka ostra, oregano, bazylia
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, aż będą miękkie, ale nierozpadające się. Chwilę studzimy, obieramy i kroimy w sporej wielkości kostkę. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy al dente w osolonej wodzie lub na parze. 5-6 różyczek brokuła siekamy drobno nożem. Około 100 g pieczarek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju, aż odparuje z nich cała woda. Odstawiamy do wystudzenia. Podsmażone pieczarki i posiekane różyczki brokuła przekładamy do jednej miski, dodajemy majonez i przyprawy. Składniki mieszamy ze sobą. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i odkrawamy kawałki tłuszczu. Przekrawamy je wzdłuż na 2/3 długości tak, aby powstała kieszonka. Tylko trzeba uważać, żeby nie przebić ich na wylot. Do tak powstałych łódek nakładamy przygotowany wcześniej farsz z pieczarek i brokuła. Piersi układamy w naczyniu żaroodpornym. Wokół nich umieszczamy ziemniaki, pozostałe różyczki brokuła, pieczarki w całości i pomidorki koktajlowe. Całość obsypujemy przyprawami i startym na tarce serem żółtym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 30 minut z funkcją termoobiegu.
Zobacz inne przepisy na nietuzinkowe, ale proste dania z piersią z kurczaka:
Był pyszny, dziękuję za przepis 🙂