Kurczak zapiekany z pieczarkami i porem w sosie beszamelowym to bardzo prosty i szybki do zrobienia przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Danie nie wymaga wymyślnych składników ani specjalnych umiejętności kulinarnych. Świetnie smakuje z ziemniakami z wody lub frytkami i surówką z kapusty. Jeśli nie macie pomysłu na filety z piersi kurczaka, a standardowe kotlety w panierce wam się znudziły, to taki przepis będzie stanowił smaczne urozmaicenie obiadu. Danie można podać również jako ciepłą przekąskę na imprezie, goście będą zadowoleni.
Składniki na kurczaka zapiekanego z pieczarkami i porem (3-4 porcje):
- 2 piersi z kurczaka (około 400 g)
- 300 g pieczarek
- średniej wielkości por
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- szklanka mleka
- zioła prowansalskie, bazylia, oregano, papryka ostra, pieprz ziołowy, sól
Przygotowanie
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy wszerz w plastry grubości około 2 cm. Obsypujemy je z każdej strony przyprawami i odstawiamy przynajmniej na 20 minut. W tym czasie pieczarki kroimy w ćwiartki, mniejsze przekrawamy na pół i podsmażamy na łyżce masła, aż zaczną się rumienić. Por kroimy w plastry. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy do niego mąkę i mieszamy, aż mąka się lekko przysmaży. Do zasmażki wlewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką). Całość gotujemy na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania, aż sos się zagęści. Doprawiamy odrobiną soli. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kawałki kurczaka, na nich pieczarki i pora. Całość zalewamy sosem beszamelowym. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy bez przykrycia 25 minut z termoobiegiem.
Zostaw odpowiedź