Wegetariańskie

Pasta do chleba z jajecznicy – najlepsza pasta jajeczna

Pasta do chleba z jajecznicy to najlepsza pasta jajeczna jaką jadłam. Wszystkie pasty z gotowanych jajek się przy niej chowają. Ponieważ jestem wielką fanką zarówno jajecznicy, jak i past kanapkowych, pomyślałam, że połączenie tych obu potraw może być udane. I tak właśnie jest! Dodatek smażonej na maśle cebulki i jajka sprawia, że pasta nabiera wyrazistego smaku, podkręconego dodatkowo serem żółtym i szczypiorkiem. Taką pastę robi się bardzo szybko, a będzie stanowić pyszne urozmaicenie standardowych kanapek z wędliną czy serem. Świetnie smakuje na świeżym chlebie z chrupiącą skórką, z plasterkiem pomidora na wierzchu. Pasta z jajecznicy będzie też pyszna jeśli zawiniemy ją w tortillę wraz z rukolą. Takie danie można wziąć ze sobą do pracy czy szkoły na drugie śniadanie.

Składniki na pastę do chleba z jajecznicy:

  • 5 jajek rozmiar L
  • średniej wielkości cebula
  • 100 g sera żółtego (gouda)
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Jajka wbijamy do miseczki. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Umyty szczypiorek siekamy, natomiast cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulę, aż nabierze lekko złotego koloru. Następnie wrzucamy jajka i smażymy, cały czas mieszając, aż dobrze się zetną. Jajecznicę odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy będzie zimna, przekładamy ją na deskę do krojenia i siekamy na drobno nożem. Rozdrobnioną jajecznicę przekładamy do miski, dodajemy ser żółty, szczypior, majonez i przyprawy do smaku. Całość mieszamy dokładnie. Pastę można podawać od razu albo najpierw schłodzić w lodówce.

Pasta do chleba z jajecznicy – najlepsza pasta jajeczna

 

Zobacz inne przepisy na pasty do chleba z dodatkiem jajek:

Pasta z makreli i jajek – pyszny przepis na smarowidło do kanapek

Fit pasta jajeczna (bez majonezu)

Pasta z jajek i twarogu – pyszna klasyka

Szybka pasta z tuńczyka i serka wiejskiego

Sałatka z rybą w oleju – pasta do chleba z rybą z puszki

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago