Dania główne

Karkówka pieczona w plastrach – pyszny przepis na karczek z piekarnika

Karkówka pieczona w plastrach z cebulą to bardzo prosty i pyszny pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Nie licząc czasu jaki potrzebujemy do zamarynowania mięsa, robi się ją błyskawicznie. Karkówkę wystarczy wysmarować marynatą z majonezu i ketchupu, włożyć do naczynia żaroodpornego i upiec w piekarniku. Wychodzi soczysta, miękka i aromatyczna. Takie mięsko można podać z ziemniakami z wody i ulubioną surówką np. z białej kapusty i marchewki. Jest smaczne również na drugi dzień po upieczeniu, więc za jednym zamachem można zrobić obiad na dwa dni.

Karczek to mój ulubiony rodzaj mięsa, niestety jest dość tłusty, dlatego nie przyrządzam go zbyt często. Niemniej jednak raz na jakiś czas można sobie na niego pozwolić.

Składniki na karkówkę pieczoną w plastrach (4 porcje):

  • około 800 g karkówki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka ketchupu ostrego
  • papryka ostra, czosnek suszony, sól, pieprz

 

Przygotowanie

Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości około 2 cm. Cebulę kroimy w piórka. Majonez mieszamy z ketchupem i przyprawami. Tak przygotowaną marynatą smarujemy każdy plaster mięsa z obu stron. Karkówkę przekładamy do miski, nakrywamy i odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę (można też zostawić na całą noc). Po tym czasie na dnie naczynia żaroodpornego układamy cebulę, a na niej plastry karkówki. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 45 minut pod przykryciem, następnie jeszcze 15 minut bez przykrycia.

Karkówka pieczona w plastrach – pyszny przepis na karczek z piekarnika

Zobacz inne przepisy na karkówkę na obiad:

Karkówka pieczona z warzywami – prosty przepis na domowy obiad

Karkówka zapiekana z kapustą pekińską

Roladki z karkówki zapiekane w sosie pomidorowym

Karkówka po cygańsku z pieczarkami i papryką

Roladki z karkówki – rozpływają się w ustach

Karkówka pieczona w plastrach – pyszny przepis na karczek z piekarnika
Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago