Chłodnik litewski – pyszna zupa z botwiny na zimno

Chłodnik litewski – pyszna zupa z botwiny na zimno
Chłodnik litewski – pyszna zupa z botwiny na zimno

Chłodnik litewski to pyszna zupa na zimno z botwiny, ogórków i rzodkiewek idealna na upalne dni. Jest lekka, niewymagająca wiele czasu ani nakładu pracy, pełna młodych, chrupiących warzyw. Chłodnik można jeść od razu po przygotowaniu, ale jest dobry, a nawet lepszy na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy smak nabiera wyrazistości. Można go podać na obiad w towarzystwie jajek i ziemniaków, dzięki czemu będzie bardziej sycący albo zmiksować na gładki mus i podać jako orzeźwiający koktajl na lunch czy podwieczorek.

 

Składniki na chłodnik litewski (4 porcje):

  • pęczek botwinki
  • 300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • pęczek rzodkiewek
  • 4 ogórki gruntowe
  • pół pęczka koperku
  • pól pęczka szczypioru
  • 500 ml kefiru
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka octu (można też dać sok z cytryny)
  • sól, pieprz

 

Dodatkowo: młode ziemniaki, jajka

 

Przygotowanie

Botwinę myjemy i odcinamy korzonki. Jeśli mamy botwinkę z większymi buraczkami, to obieramy je i ścieramy na tarce. Liście i łodygi drobno siekamy. Botwinę przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż będzie miękka. Odstawiamy do wystudzenia.

Rzodkiewki kroimy w kostkę, ogórki w plasterki, większe w półplasterki. Koperek i szczypior drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie warzywa wrzucamy do ostudzonej botwiny z bulionem. Wlewamy kefir i ocet. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie.

Chłodnik można podawać z jajkami gotowanymi na twardo, młodymi ziemniakami z wody czy pajdą świeżego chleba posmarowanego masłem.

 

Chłodnik litewski – pyszna zupa z botwiny na zimno
Chłodnik litewski – pyszna zupa z botwiny na zimno

 

Zobacz inne przepisy na letnie zupy:

Botwinka z młodą kapustą – przepis na pyszną zupę z botwiny

Botwinka z ziemniakami i skwarkami

Gazpacho – chłodnik z pomidorów

Błyskawiczny chłodnik z burakami

Zupa szczawiowa