Chłodnik litewski to pyszna zupa na zimno z botwiny, ogórków i rzodkiewek idealna na upalne dni. Jest lekka, niewymagająca wiele czasu ani nakładu pracy, pełna młodych, chrupiących warzyw. Chłodnik można jeść od razu po przygotowaniu, ale jest dobry, a nawet lepszy na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy smak nabiera wyrazistości. Można go podać na obiad w towarzystwie jajek i ziemniaków, dzięki czemu będzie bardziej sycący albo zmiksować na gładki mus i podać jako orzeźwiający koktajl na lunch czy podwieczorek.
Składniki na chłodnik litewski (4 porcje):
- pęczek botwinki
- 300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- pęczek rzodkiewek
- 4 ogórki gruntowe
- pół pęczka koperku
- pól pęczka szczypioru
- 500 ml kefiru
- ząbek czosnku
- łyżeczka octu (można też dać sok z cytryny)
- sól, pieprz
Dodatkowo: młode ziemniaki, jajka
Przygotowanie
Botwinę myjemy i odcinamy korzonki. Jeśli mamy botwinkę z większymi buraczkami, to obieramy je i ścieramy na tarce. Liście i łodygi drobno siekamy. Botwinę przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż będzie miękka. Odstawiamy do wystudzenia.
Rzodkiewki kroimy w kostkę, ogórki w plasterki, większe w półplasterki. Koperek i szczypior drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie warzywa wrzucamy do ostudzonej botwiny z bulionem. Wlewamy kefir i ocet. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie.
Chłodnik można podawać z jajkami gotowanymi na twardo, młodymi ziemniakami z wody czy pajdą świeżego chleba posmarowanego masłem.
Zostaw odpowiedź