Sałatka wójtowej z ogórków z dodatkiem papryki i cebuli będzie świetnie smakować jako dodatek do obiadu, kanapek, mięsa z grilla czy burgerów. Pyszna sałatka z chrupiących ogórków zimą będzie jak znalazł, gdyż świeże ogórki są wtedy niesmaczne. Jest bardzo łatwa do zrobienia, choć wymaga nieco czasu, gdyż trzeba pokroić wszystkie warzywa.
Składniki na sałatkę wójtowej z ogórków (4 słoiki po 1 l):
- 1,5 kg ogórków gruntowych
- 2 cebule
- 2 papryki czerwone
- 2 łyżki soli niejodowanej
Zalewa:
- 1,5 szklanki wody (szklanka 250 ml)
- 2/3 szklanki octu
- 0,5 szklanki cukru (150 g)
- 0,5 szklanki oleju
- 2 płaskie łyżeczki ostrej papryki
- płaska łyżeczka wędzonej papryki
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie
Ogórki dokładnie myjemy, odkrawamy im końcówki i kroimy w grubsze plastry. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę w paski. Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski i zasypujemy solą. Mieszamy je dokładnie ze sobą, lekko ugniatając ręką. Odstawiamy na mniej więcej godzinę. W tym czasie wszystkie składniki zalewy, czyli cukier, ocet, wodę, miód, olej i papryki w proszku wkładamy do garnka i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści i płyn zacznie lekko wrzeć. Następnie zalewę odstawiamy do przestygnięcia.
Chłodną zalewę wlewamy do warzyw, a całość ponownie mieszamy. Surówkę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików. Przelewamy również cały płyn jaki został w misce po sałatce. Jeżeli w którymś słoiku będzie zbyt mało zalewy i nie będzie całkowicie zakrywała warzyw, można dolać odrobinę wody. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.
Ja pasteryzuję „na sucho” czyli w piekarniku. Słoiki przekładam na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 120 C i pasteryzuję przez 20 minut od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Następnie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i pozostawiam do przestygnięcia. Kiedy słoiki będą chłodne, nakrętki dokręcam, aby na pewno nic z nich nie wyciekało i słoiki odwracam do góry dnem na około 12 h. Po tym czasie odkładamy je w chłodne miejsce.
Witam serdecznie i proszę o informację czy miód jest konieczny w tej sałatce?
Można pominąć miód, jeśli Pani nie lubi
Zrobiona 🙂 Bardzo fajny sposób na szybką i pyszną sałatkę. Pozdrawiam.
Witam,
Czy miód można dodać do zalewy, gdy przestygnie, bez gotowania z pozostałymi składnikami?
Tak, można
Ile czasu trzeba pasteryzować w garnku zamiast w piekarniku
Nie pasteryzuję w garnku, więc nie wiem dokładnie. Pewnie tyle samo, co inne przetwory z ogórków.
Sałatka Bomba. Robiłam w zeszłym roku teraz zabieram się znowu za robotę ale już większą ilość robię 😊💪