Dania główne

Indyk w sosie musztardowym – pyszny przepis na obiad

Indyk w sosie musztardowym to proste do przygotowania i pyszne danie, które możemy podać na sycący obiad dla całej rodziny. Mięso świetnie smakuje podane z ziemniakami, kopytkami lub makaronem i surówką z kapusty kiszonej albo buraczków. Takie eskalopki są soczyste, delikatne i rozpływają się w ustach, a delikatny sos musztardowy ze śmietaną stanowi ich dobre uzupełnienie.

Bardzo lubię mięso z indyka, gdyż jest chude i w porównaniu do innych mięs, zawiera mniej cholesterolu. Zawiera ono również witaminy z grupy B i D, a także składniki mineralne, takie jak: żelazo, magnez, cynk, selen, miedź i potas. Ponadto hodowla indyków zazwyczaj odbywa się w lepszych warunkach niż np. kurczaków, nie są one stłoczone w małych klatkach, a także nie faszeruje się ich antybiotykami.

Składniki na indyka w sosie musztardowym (4 porcje):

  • 700 g piersi z indyka

  • 2 cebule

  • 180 ml śmietany 30%

  • 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej

  • łyżeczka musztardy francuskiej

  • szklanka wody

  • sól, pieprz, papryka ostra, szczypta kurkumy (opcjonalnie)

  • natka pietruszki

Przygotowanie

Mięso z indyka kroimy na niewielkiej wielkości plastry o grubości około 1,5 cm. Oprószamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju i wrzucamy na nią mięso. Obsmażamy je z obu stron po kilka minut. W połowie smażenia dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Następnie na patelnię wlewamy wodę i nakrywamy pokrywką. Piersi z indyka dusimy na małym ogniu do miękkości. W razie potrzeby dolewamy wodę. Śmietanę mieszamy z musztardami i wlewamy do mięsa. Całość dusimy już bez przykrycia jeszcze około 10 minut. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i ewentualnie kurkumą (wtedy sos nabierze bardziej żółtego koloru). Na koniec całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Indyk w sosie musztardowym – pyszny przepis na obiad

Zobacz inne przepisy na dania z indykiem:

Pulpety zapiekane na puree ziemniaczanym – swojski przepis na obiad

Golonka z indyka pieczona w piekarniku – szybki przepis

Roladki drobiowe ze szpinakiem – przepis na wyśmienity obiad

Zupa gulaszowa z indykiem – pyszne danie jednogarnkowe

Domowy sos słodko-kwaśny (do ryżu lub makaronu)

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago