Dania główne

Indyk w sosie musztardowym – pyszny przepis na obiad

Indyk w sosie musztardowym to proste do przygotowania i pyszne danie, które możemy podać na sycący obiad dla całej rodziny. Mięso świetnie smakuje podane z ziemniakami, kopytkami lub makaronem i surówką z kapusty kiszonej albo buraczków. Takie eskalopki są soczyste, delikatne i rozpływają się w ustach, a delikatny sos musztardowy ze śmietaną stanowi ich dobre uzupełnienie.

Bardzo lubię mięso z indyka, gdyż jest chude i w porównaniu do innych mięs, zawiera mniej cholesterolu. Zawiera ono również witaminy z grupy B i D, a także składniki mineralne, takie jak: żelazo, magnez, cynk, selen, miedź i potas. Ponadto hodowla indyków zazwyczaj odbywa się w lepszych warunkach niż np. kurczaków, nie są one stłoczone w małych klatkach, a także nie faszeruje się ich antybiotykami.

Składniki na indyka w sosie musztardowym (4 porcje):

  • 700 g piersi z indyka

  • 2 cebule

  • 180 ml śmietany 30%

  • 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej

  • łyżeczka musztardy francuskiej

  • szklanka wody

  • sól, pieprz, papryka ostra, szczypta kurkumy (opcjonalnie)

  • natka pietruszki

Przygotowanie

Mięso z indyka kroimy na niewielkiej wielkości plastry o grubości około 1,5 cm. Oprószamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju i wrzucamy na nią mięso. Obsmażamy je z obu stron po kilka minut. W połowie smażenia dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Następnie na patelnię wlewamy wodę i nakrywamy pokrywką. Piersi z indyka dusimy na małym ogniu do miękkości. W razie potrzeby dolewamy wodę. Śmietanę mieszamy z musztardami i wlewamy do mięsa. Całość dusimy już bez przykrycia jeszcze około 10 minut. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i ewentualnie kurkumą (wtedy sos nabierze bardziej żółtego koloru). Na koniec całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Indyk w sosie musztardowym – pyszny przepis na obiad

Zobacz inne przepisy na dania z indykiem:

Pulpety zapiekane na puree ziemniaczanym – swojski przepis na obiad

Golonka z indyka pieczona w piekarniku – szybki przepis

Roladki drobiowe ze szpinakiem – przepis na wyśmienity obiad

Zupa gulaszowa z indykiem – pyszne danie jednogarnkowe

Domowy sos słodko-kwaśny (do ryżu lub makaronu)

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago