Śniadania

Kurczak na chlebie – super zapiekanki chleba tostowego

Kurczak na chlebie to pyszne i bardzo proste do zrobienia zapiekanki z tostów francuskich z piersią z kurczaka, pieczarkami i serem żółtym. Takie danie jest bardzo sycące, więc można je przygotować również na szybki obiad w towarzystwie sosu czosnkowego czy ketchupu i ulubionej surówki. Zapiekanki lubią wszyscy, gdyż są bardzo smaczne, wręcz uzależniające, dlatego świetnie sprawdzą się na wiele okazji, zwłaszcza, że są dość szybkie do zrobienia i nie wymagają wielu składników.

Składniki na kurczaka na chlebie (4 porcje):

  • spora pierś z kurczaka (300 g)
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2 jajka
  • 250 g pieczarek
  • 150 g sera żółtego
  • sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • mały pęczek szczypioru

Przygotowanie

Pierś z kurczaka dzielimy na 4 kotleciki i lekko rozbijamy. Każdy obsypujemy solą, pieprzem, ostrą papryką i czosnkiem. Kurczaka przekładamy na patelnię z rozgrzaną niewielką ilością oleju i podsmażamy z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry i również smażymy na patelni na złoty kolor. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy trochę soli i pieprzu i roztrzepujemy widelcem. W jajku maczamy kromki chleba tostowego. Chleb przekładamy na rozgrzany olej. Podsmażamy na złoty kolor z dwóch stron.

Na blaszce układamy najpierw kromki chleba, na nich układamy piersi z kurczaka i pieczarki. Na wierzchu układamy starty ser żółty, a całość posypujemy suszonymi pomidorami. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 10 minut, aż ser się rozpuści. Po wyjęciu z piekarnika zapiekanki posypujemy posiekanym szczypiorem. Można je też nakryć drugą kromką usmażonego w jajku chleba tostowego.

Kurczak na chlebie – super zapiekanki chleba tostowego

Zobacz inne przepisy na tosty:

Tosty z gyrosem – przepis na pyszne zapiekanki

Zapiekanki z pieczarkami

Bagietki zapiekane z mięsem mielonym

Tosty à la pizza – pyszne kanapki na ciepło

Tosty francuskie z piekarnika – śniadanie na wypasie

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago