Śniadania

Kurczak na chlebie – super zapiekanki chleba tostowego

Kurczak na chlebie to pyszne i bardzo proste do zrobienia zapiekanki z tostów francuskich z piersią z kurczaka, pieczarkami i serem żółtym. Takie danie jest bardzo sycące, więc można je przygotować również na szybki obiad w towarzystwie sosu czosnkowego czy ketchupu i ulubionej surówki. Zapiekanki lubią wszyscy, gdyż są bardzo smaczne, wręcz uzależniające, dlatego świetnie sprawdzą się na wiele okazji, zwłaszcza, że są dość szybkie do zrobienia i nie wymagają wielu składników.

Składniki na kurczaka na chlebie (4 porcje):

  • spora pierś z kurczaka (300 g)
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2 jajka
  • 250 g pieczarek
  • 150 g sera żółtego
  • sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • mały pęczek szczypioru

Przygotowanie

Pierś z kurczaka dzielimy na 4 kotleciki i lekko rozbijamy. Każdy obsypujemy solą, pieprzem, ostrą papryką i czosnkiem. Kurczaka przekładamy na patelnię z rozgrzaną niewielką ilością oleju i podsmażamy z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry i również smażymy na patelni na złoty kolor. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy trochę soli i pieprzu i roztrzepujemy widelcem. W jajku maczamy kromki chleba tostowego. Chleb przekładamy na rozgrzany olej. Podsmażamy na złoty kolor z dwóch stron.

Na blaszce układamy najpierw kromki chleba, na nich układamy piersi z kurczaka i pieczarki. Na wierzchu układamy starty ser żółty, a całość posypujemy suszonymi pomidorami. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 10 minut, aż ser się rozpuści. Po wyjęciu z piekarnika zapiekanki posypujemy posiekanym szczypiorem. Można je też nakryć drugą kromką usmażonego w jajku chleba tostowego.

Kurczak na chlebie – super zapiekanki chleba tostowego

Zobacz inne przepisy na tosty:

Tosty z gyrosem – przepis na pyszne zapiekanki

Zapiekanki z pieczarkami

Bagietki zapiekane z mięsem mielonym

Tosty à la pizza – pyszne kanapki na ciepło

Tosty francuskie z piekarnika – śniadanie na wypasie

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago