Patelnia Gondoliera to łatwy przepis na pulpety z mięsa i cukinii podane z makaronem w sosie pomidorowym. Całe danie powstaje na jednej patelni, więc nie wybrudzimy wielu naczyń. Jest pyszne, stosunkowo lekkie i nie zabiera dużo czasu. Na pewno zasmakuje wszystkim wielbicielom makaronu z sosem pomidorowym. Jeśli nie macie pod ręką cukinii, można ominąć ten składnik pulpetów i dodać więcej mięsa mielonego.
Składniki na patelnię Gondoliera (2-3 porcje):
Pulpety:
- 250 g mięsa mielonego (dałam z indyka, wieprzowe też może być)
- 200 g cukinii (pół średniej sztuki)
- 2 ząbki czosnku
- kajzerka
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra
Sos pomidorowy:
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- szklanka passaty pomidorowej
- niewielka cebula
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki cukru
- sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka ostra
- niewielka garść świeżych ziół: np. oregano, bazylia, kolendra, szczypior
Dodatkowo:
- 200 g ulubionego makaronu (kolanka, wstążki, penne)
- 100 g sera żółtego np. parmezan
Przygotowanie
Przygotowujemy pulpety. Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odciskamy dokładnie z nadmiaru wody. Bułkę rwiemy na kawałki i zalewamy około pół szklanki wody. Odstawiamy na 10 minut, następnie odciskamy z nadmiaru wody i rozdrabniamy widelcem. Mięso przekładamy do miski, dodajemy cukinię, bułkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Całość wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę. Formujemy kotleciki o kształcie mandarynki. Pulpety obsmażamy po 3-4 minuty z dwóch stron na patelni z rozgrzanym olejem. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przygotowujemy sos. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Oba składniki podsmażamy na łyżce oleju na rozgrzanej patelni. Wlewamy bulion i passatę pomidorową. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy cukrem, przyprawami i suszonymi ziołami do smaku. Następnie na patelnię wsypujemy suchy makaron i mieszamy z sosem. Patelnię nakrywamy pokrywką i dusimy około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli makaron wchłonie cały płyn, podlewamy bulionem lub wodą.
Po 15 minutach na patelni układamy również pulpety, nakrywamy i dusimy jeszcze około 5-8 minut, aż makaron będzie miękki. Gotowe danie posypujemy startym serem żółtym i posiekanymi świeżymi ziołami.
Zostaw odpowiedź