Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem to bardzo prosty przepis, z którym większość z nas się spotkała, choć jak to zawsze z takimi tradycyjnymi daniami bywa, w każdym domu robi się ją nieco inaczej. Przygotowanie tego dania nie zajmie więcej niż pół godziny i powstaje z kilku prostych składników, więc nie jest też drogie. Wątróbka wychodzi delikatna, mięciutka i soczysta, a całe danie ma lekko słodki smak za sprawą jabłka, co pysznie ze sobą współgra. Jeśli lubicie podroby, to z pewnością wam posmakuje. Wątróbkę można podać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami czy pieczywem i ulubioną surówką np. z marchewki albo kapusty kiszonej.
Często przed smażeniem wątróbkę obtacza się w mące, ja jednak nie widzę takiej potrzeby. Nieobtoczona wątróbka też jest smaczna, a danie wychodzi lżejsze i zdrowsze.
Składniki na wątróbkę drobiową z cebulką i jabłkiem (2-3 porcje):
- 0,5 kg wątróbki drobiowej
- 2 duże cebule
- 1 kwaśne jabłko
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki śmietany 18%
- ½ szklanki wody
- majeranek, sól, pieprz
Przygotowanie
Wątróbki płuczemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i tłuszczu. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Wątróbki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy około 3-4 minuty. Następnie wrzucamy cebulę i całość smażymy na złoty kolor. Jabłko obieramy, kroimy w ósemki i pozbawiamy gniazda nasiennego. Cząstki jabłka kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na patelnię. Całość smażymy jeszcze 2-3 minuty. Następnie na patelnię wlewamy wodę i śmietanę oraz dodajemy musztardę i przyprawy. Danie mieszamy u dusimy jeszcze około 5 minut.
Zobacz przepisy na inne dania z wątróbką drobiową:
Wątróbka a la strogonow – przepis na gulasz z wątróbki drobiowej
Wątróbka z warzywami – prosty i pyszny przepis na obiad
Zapiekana wątróbka z sosem musztardowym
Zapiekanka z wątróbką i ziemniakami – pyszna i prosta
Wątróbka z pomidorami – danie na obiad
Zostaw odpowiedź