Ciasto Leniwej Synowej robi się błyskawicznie, nie wymaga wielu składników i jest przepyszne, wręcz rozpływa się w ustach. Należy jednak pamiętać, aby zrobić je kilka godzin, a najlepiej dzień przed podaniem, aby masa zastygła. Ciasto jest cudownie miękkie, trzeba więc dość delikatnie je nakładać na talerze, ale spokojnie, nie rozpada się. Z pewnością zrobi wrażenie nie tylko na Teściowej. Połączenie bitej śmietany, mascarpone, kajmaku, herbatników i chałwy po prostu nie może się nie sprawdzić.
Takie ciasto bez pieczenia uda się każdemu, jedyną trudnością może być ubicie śmietany na sztywno – należy robić to do momentu, aż trzepaki miksera zaczną zostawiać wyraźne ślady powierzchni śmietany. Dłużej nie ma sensu ubijać, bo mogą pojawić się grudki masła.
Jeśli więc nie macie czasu, umiejętności czy ochoty na skomplikowane wypieki, ciasto Leniwej Synowej będzie świetną alternatywą.
Składniki na Ciasto Leniwej Synowej:
- około 400 g herbatników (zwykłe lub kakaowe)
- 500 g masy krówkowej (kajmak w puszce)
- 500 g mascarpone
- 330 g śmietany 30%
- 100 g chałwy waniliowej
Przygotowanie
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Do osobnej miski wkładamy mascarpone i 3/4 masy krówkowej. Składniki miksujemy do powstania jednolitej masy. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i jeszcze chwilę miksujemy, aby wszystkie składniki się połączyły. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24x24cm) układamy warstwę herbatników, na nich 1/3 masy z bitą śmietaną, potem znowu – herbatniki, masa, herbatniki, masa, herbatniki. Ostatnią warstwę herbatników smarujemy pozostałym kajmakiem. Wierzch posypujemy pokruszoną chałwą. Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze stężały.
Można czymś zastąpić chałwę?
Czy masę krowkowa trzeba rozpuścić wcześniej ?
Nie trzeba.
Startą na tarce czekoladą, pokruszonymi orzechami, itd
Ciasto super ale mnie w nim nie pasuje chałwa. Gdy zrobiłam po raz drugi zastąpiłam chałwę orzechami włoskimi i to był strzał w dziesiątkę. Ciasto bardzo szybko się robi i jest przepyszne.
Czy mogę zamiast herbatników użyć krakersów?
Oczywiście
Ciasto faktycznie łatwe, ale czas spędzony w lodówce, to kilka godzin minimum., dla niego. Chałwa u góry to wyśmienita opcja, nadaje ciastu szlachetnego, eleganckiego charakteru. A chałwa pomieszana ze zmielonymi migdałami i orzechami włoskimi to już rewelka.
A skąd ta nazwa? taka trochę niefajna.
Ciasto jest szybkie i bardzo proste do zrobienia – stąd ta nazwa. Co w niej niefajnego?
Ciasto rewelka co impreza goście pytają czy synowa będzie
ILE porcji wyjdzie z takiej blaszki ? Jest dość mała a ja mam 12 osób 🙂
Porcji może wyjść 15, a może 8, to zależy na jakie kawałki będzie Pani kroić 😉 Myślę, że powinno wystarczyć na 12.