Kurczak po góralsku czyli pyszne piersi z kurczaka zapiekane z oscypkiem i boczkiem pod beszamelem i podane z konfiturą z żurawiny to prawdziwa uczta dla podniebienia. Danie robi się bardzo prosto i nie wymaga wiele czasu i umiejętności. Można je podać na obiad w towarzystwie pieczonych ziemniaków i ulubionej surówki lub jako samodzielne danie np. na imprezie. Z pewnością zrobi wrażenie na domownikach i gościach. Jeśli nie macie akurat pod ręką oscypka, można wykorzystać inny ser żółty wędzony.
Składniki na kurczaka po góralsku (4 porcje):
- 4 średniej wielkości piersi z kurczaka
- 150 g boczku wędzonego
- 150 g oscypka
- łyżka masła
- czubata łyżeczka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- sól, pieprz
- 4 łyżeczki konfitury z żurawiny
Przygotowanie
Boczek kroimy w cienkie plastry i smażymy na suchej patelni. Oscypek kroimy w plastry, a plastry na pół. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy, aż mąka się lekko przysmaży. Do zasmażki wlewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką). Po chwili dodajemy sól i pieprz. Całość gotujemy na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania, aż sos się zagęści.
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, pozbawiamy błon i tłustych kawałków. Każdą pierś nacinamy do około 1/2 głębokości w odstępach około 1,5 cm. Posypujemy solą i pieprzem. W nacięcia wkładamy naprzemiennie plastry boczku i oscypka. Piersi układamy w naczyniu do zapiekania. Na każdą nakładamy po łyżce sosu beszamelowego. Kurczaka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika nakładamy po łyżeczce żurawiny.
Co zamiast podanego sosu ? 🙂
Można nie dawać beszamelu, albo zamiast dodać dodatkową porcję sera.
kolejny przepis sprawdzony- danie bardzo smaczne, robi wrażenie – zamiast boczku-dałam karczek, można też baleron- reszty nie zmieniałam. Sos bardzo smaczny+ żurawinka- palce lizać- gorąco polecam!