Ciasto Przynęta Brzyduli – piernikowy biszkopt z masą grysikową

Ciasto Przynęta Brzyduli – piernikowy biszkopt z masą grysikową
Ciasto Przynęta Brzyduli – piernikowy biszkopt z masą grysikową

Ciasto Przynęta Brzyduli czyli obłędny biszkopt z nutą piernika, przełożony masą grysikową, herbatnikami i masą z mascarpone i dżemem malinowym to smakołyk, który skusi każdego. Ciasto jest bardzo pyszne i efektowne, więc sprawdzi się idealnie na wszelkiego rodzaju rodzinnych uroczystościach.

Przepis powstał w współpracy z Ariete, producentem Miksera planetarnego 1588/07 Classica.

 

Składniki na Ciasto Przynęta Brzyduli:

Biszkopt:

  • 5 jajek rozmiar L
  • 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (około 1 i 1/4 szklanki)
  • 50 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
  • 180 g cukru (3/4 szklanki)
  • łyżka oleju
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka kakao
  • czubata łyżeczka przyprawy do piernika

Masa grysikowa:

  • 1 l mleka
  • 100 g cukru (0,5 szklanki)
  • 160 g kaszy manny (niepełna szklanka)
  • 200g masła

 

Masa z dżemem:

  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki dżemu malinowego
  • 100 g masła

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 4-5 łyżek mleka

     

Dodatkowo: około 150 g herbatników

 

Przygotowanie

Przygotowujemy biszkopt. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy olej oraz przesianą mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 28×23 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimne ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.

Przygotowujemy masę grysikową. Mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka powoli wsypujemy kaszę manną, cały czas energicznie mieszając najlepiej za pomocą trzepaczki. Gotujemy, aż kasza zgęstnieje, nie zapominając o mieszaniu. Gorącą kaszę nakrywamy folią aluminiową i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło, które powinno być w temperaturze pokojowej, ucieramy mikserem, aż stanie się puszyste. Do masła dodajemy po kilka łyżce zimnej kaszy, cały czas ucierając do powstania jednolitej masy.

Przygotowujemy masę z dżemem. Najpierw za pomocą miksera ucieramy masło, potem dodajemy mascarpone i dżem. Miksujemy, aż powstanie jednolita masa.

Dolny blat biszkoptu przekładamy z powrotem na blaszkę. Na niego wykładamy połowę masy grysikowej. Następnie układamy warstwę herbatników. Na nich rozsmarowujemy masę z dżemem i układamy drugą warstwę herbatników. Na herbatnikach wykładamy drugą połowę masy grysikowej. Całość nakrywamy drugim blatem biszkoptu.

W rondelku rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i tak powstałą polewą polewamy wierzch biszkopta. Czekamy, aż polewa wystygnie i wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin, aby masa zastygła.

Ciasto Przynęta Brzyduli – piernikowy biszkopt z masą grysikową
Ciasto Przynęta Brzyduli – piernikowy biszkopt z masą grysikową

W przygotowaniu ciasta pomógł mi mikser planetarny 1588/07 z serii Classica marki Ariete, o którym możecie poczytać tutaj.

mikser planetarny 1588/07 z serii Classica marki Ariete
mikser planetarny 1588/07 z serii Classica marki Ariete

Zobacz inne przepisy na ciasta z masą z kaszą manną:

Ciasto Kokosek bez pieczenia – przepis na deser a la bounty

Ciasto Stefanka Cappuccino bez pieczenia

Trójkolorowa stefanka bez pieczenia

Stefanka z kaszy manny

Ciasto Bounty