Bigos z kapusty kiszonej i włoskiej z dużą ilością mięsa to pyszna potrawa, którą można przygotować na co dzień i święta. Wszystkim smakuje i niejeden gość prosi o dokładkę. Taki bigos robi się stosunkowo szybko, nie potrzebuje też wielu składników, w porównaniu chociażby do bigosu staropolskiego, a smakuje rewelacyjnie. Z podanych składników wychodzi naprawdę spory garnek, ale nadmiar bigosu można pasteryzować w słoikach lub zamrozić.
Składniki na bigos z kapusty kiszonej i włoskiej:
- główka kapusty włoskiej (około 2 kg)
- 800 g kapusty kiszonej
- udo z indyka (około 1 kg)
- 800 g karkówki wieprzowej
- 300 g kiełbasa podsuszanej
- cebula
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- po kilka liści laurowych, ziaren ziela angielskiego i jałowca, kminek, sól, pieprz, łyżka majeranku, papryka ostra
Przygotowanie
Kapustę kiszoną odciskamy z wody, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, tak aby była całkowicie zakryta i gotujemy do miękkości. Kapustę włoską szatkujemy, przekładamy do dużego garnka, wlewamy 2 szklanki wody i gotujemy od przykryciem na wolnym ogniu do miękkości.
Udo z indyk i karkówkę kroimy w kostkę. Mięso wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy przez kilka minut. Następnie na patelnię wlewamy szklankę wodę i dusimy mięso pod przykryciem przez około 40-50 minut (aż będzie miękkie).
Do dużego garnka z kapustą włoską przekładamy kapustę kiszoną (razem z wodą w której się gotowała) i mięso. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, majeranek i resztę przypraw. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut. Mieszamy od czasu do czasu i ewentualnie podlewamy wodą, aby bigos się nie przypalił.
Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Oba składniki podsmażamy na patelni, następnie dodajemy do bigosu. Dodajemy również przecier pomidorowy. Potrawę próbujemy i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy do smaku. Całość gotujemy jeszcze 15 minut.
Zostaw odpowiedź