Ciasto Makowy Puchatek z bezą to wyjątkowy i efektowny smakołyk składający się z kruchego ciasta, masy makowej z rodzynkami i orzechami, masy z serka homogenizowanego i pysznej chrupiącej bezy na wierzchu. Takie ciasto z pewnością zrobi wrażenie na gościach nie tylko podczas świąt. Jest może nieco pracochłonne, ale efekt końcowy jest tego wart.
Składniki na ciasto Makowy Puchatek:
Kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej (dałam 3/4 szklanki krupczatki i 1 i 1/3 szklanki tortowej)
- 100 g cukru pudru (3/4 szklanki)
- 200 g masła
- 3 żółtka
Masa makowa:
- 250 g maku (2 szklanki)
- 400 ml mleka (półtora szklanki)
- 100 g masła
- 50 g miodu
- 50 g cukru
- garść rodzynek
- garść orzechów włoskich
- łyżeczka aromatu pomarańczowego
Masa serowa:
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 200 g mleka w proszku
- 100 g masła
Beza:
- 3 białka
- 150 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu winnego
- szczypta soli
Przygotowanie
Przygotowujemy kruche ciasto. Mąki przesiewamy. Dodajemy cukier i żółtka. Zimne masło siekamy drobno nożem i dodajemy do reszty składników. Zagniatamy ciasto. Można również wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie dno blaszki (moja ma wymiary 24×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wylepiamy ciastem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut w trybie góra-dół. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy bezę. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Gdy piana zacznie gęstnieć wsypujemy powoli cukier i miksujemy do otrzymania sztywnej, lśniącej piany. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Pianę rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (24x24cm). Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i od razu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Bezę pieczemy około 1h 20 minut z termoobiegiem. Upieczoną bezę wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Przygotowujemy masę makową. Mak wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i zagotowujemy.
Gotujemy przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie nakrywamy pokrywką i odstawiamy na pół godziny. Mak mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko, tzw. makowe. Można również zmielić go blenderem. W rondelku roztapiamy masło z miodem oraz cukrem. Dodajemy pokruszone orzechy i rodzynki. Zawartość rondelka dodajemy do maku, wlewamy aromat pomarańczowy i mieszamy wszystko dokładnie. Odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy masę serową. Miękkie masło ucieramy na puch, następnie dodajemy po łyżce serka, a potem stopniowo wsypujemy mleko w proszku.
Na kruchym cieście rozsmarowujemy masę makową, na nią wykładamy masę serową. Na wierzchu układamy ostrożnie wystudzoną bezę. Ciasto wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę.
Czy mogę użyć gotowej masy makowej?
Można 🙂
Ile potrzeba masy makowej do zrobienia tego ciasta?
Jeśli korzysta Pani z gotowej masy makowej, to pewnie puszkę około 850 g.