Ciasto Specjał Mikołajowej – biszkopt z makiem i śliwkami w czekoladzie
Ciasto Specjał Mikołajowej to rozpływający się w ustach smakołyk, który podbije serca gości podczas rodzinnych spotkań. Składa się z puszystego kakaowego biszkoptu, masy makowej, kremu czekoladowego i polewy czekoladowej z suszonymi śliwkami. Prawda, że brzmi dobrze? Zapewniam, że również smakuje nieziemsko.
Biszkopt:
Masa makowa (można też użyć gotowej z puszki):
Krem czekoladowy:
Polewa czekoladowa:
Ponadto:
100 g biszkoptów (można pominąć)
Najpierw przygotowujemy biszkopt. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy olej oraz przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 28×23 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowujemy masę makową. Mak wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Gotujemy przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie nakrywamy pokrywką i odstawiamy na pół godziny. Mak mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko, tzw. makowe. Można również zmielić go blenderem. W rondelku roztapiamy masło z miodem oraz cukrem. Dodajemy pokruszone orzechy i rodzynki. Zawartość rondelka dodajemy do maku, wlewamy aromat pomarańczowy i mieszamy wszystko dokładnie. Odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy krem czekoladowy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy do niej po łyżce mascarpone i masła czekoladowego, po chwili zimną, ale jeszcze płynną żelatynę.
Biszkopt przekrawamy na dwie równe części. Na spodni blat wykładamy najpierw masę makową, potem układamy w równych odstępach biszkopty, a na koniec rozsmarowujemy masę czekoladową. Nakrywamy drugim blatem biszkoptu.
Przygotowujemy polewę. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy ciepłą wodą (można też alkoholem) i odstawiamy na 10 minut. W rondelku rozpuszczamy czekoladę razem z mlekiem i kakao. Dodajemy odsączone z wody śliwki i mieszamy. Polewę rozsmarowujemy na wierzchu biszkopta.
Ciasto wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, aby masy dobrze zastygły.
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…
Delikatny biszkopt z makiem, lekko kwaskowe wiśnie w galaretce i puszysty krem śmietankowy – to…
Pstrąg zapiekany z warzywami to prosty i pyszny pomysł na lekki obiad prosto z piekarnika.…
View Comments
Witam, ile gotowej masy makówek należy użyć?
Pewnie puszkę około 850 g.