Okazyjne

Śledzie po kaszubsku – przepis na śledzie z suszonymi śliwkami

Śledzie po kaszubsku to przepis na filety śledziowe w lekko słodkiej pomidorowej marynacie z dodatkiem cebuli i suszonych śliwek. To tradycyjne danie, które jest popularne nie tylko na Kaszubach, sprawdzi się w sam raz na święta Bożego Narodzenia, Sylwestra czy imprezy lub inne uroczystości.

Po przygotowaniu można je przechowywać w lodówce ponad tydzień (pewnie nawet dłużej, ale nigdy tego nie praktykowałam). Takie śledzie robi się bardzo szybko i nie wymagają wiele pracy, a smakują wybornie i mają wielu zwolenników.

Składniki na śledzie po kaszubsku:

  • 400 g filetów śledziowych
  • 2 małe czerwone cebule
  • garść suszonych śliwek
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżeczka cukru
  • 3 liście laurowe, po kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego, szczypta pieprzu i soli

 

Przygotowanie

Filety śledziowe, jeśli w smaku są dla nas zbyt słone, można moczyć w zimnej wodzie przez 3-4 godziny. Wodę wymieniamy co godzinę. Po tym czasie, wyjmujemy je, osuszamy i kroimy na kawałki po 2-3 cm. Można również użyć już gotowych śledzi w oleju, czy z zalewy octowej – wtedy nie trzeba ich moczyć.

Cebule obieramy i kroimy w piórka. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy cebulę. Podsmażamy ją 2-3 minuty, aby nieco zmiękła. Do cebuli dodajemy śliwki i smażymy jeszcze 2 minuty. Następnie wlewamy passatę, dodajemy resztę oleju, ocet, cukier i przyprawy. Całość dusimy na małym ogniu przez kilka minut.

Cebulę z dodatkami przekładamy do miski czy słoika ze śledziami i mieszamy ze sobą. Całość pozostawiamy do wystudzenia, następnie nakrywamy i odstawiamy do lodówki. Potrawę można podawać dzień po przygotowaniu.

Śledzie po kaszubsku – przepis na śledzie z suszonymi śliwkami

Zobacz inne przepisy na śledzie:

Śledzie korzenne w oleju – śledzie z przyprawą do piernika

Śledzie po cygańsku – przepis na śledzie

Najlepsze śledzie w śmietanie

Sałatka śledziowa „do wódki”

Śledzie pod pierzynką – sałatka warstwowa

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

2 dni ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

4 dni ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

6 dni ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago

Ciasto Makowa Pokusa z wiśniami i kremem śmietankowym

Delikatny biszkopt z makiem, lekko kwaskowe wiśnie w galaretce i puszysty krem śmietankowy – to…

2 tygodnie ago

Pstrąg zapiekany z warzywami i masłem czosnkowym

Pstrąg zapiekany z warzywami to prosty i pyszny pomysł na lekki obiad prosto z piekarnika.…

2 tygodnie ago