Ciasto Wygodnisia bez pieczenia to pyszne połączenie wiórków kokosowych z masą z mleka w proszku i czekoladą. Całość tworzy pyszną, słodką i efektowną kompozycję. Wbrew pozorom, ciasto nie wymaga wiele pracy i robi się stosunkowo szybko. Sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy, jak i na świątecznym czy urodzinowym stole.
Do przełożenia użyłam zwykłych jasnych herbatników, ale z kakaowymi ciasto będzie się jeszcze ładniej prezentować.
Składniki na ciasto Wygodnisia bez pieczenia:
Masa z mleka w proszku:
- 240 ml płynnego mleka (szklanka)
- 4 łyżki cukru (60 g)
- 300 g mleka w proszku (4 szklanki)
- 100 g masła
- 200 g czekoladek z twardym nadzieniem (np. Merci)
Masa kokosowa:
- 250 g wiórków kokosowych (2,5 szklanki)
- 100 g masła
- 500 ml mleka
- 150 g cukru (2/3 szklanki)
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 7-8 łyżek mleka
Dodatkowo:
- około 200 g herbatników (mogą być kakaowe)
- około 70 g biszkoptów podłużnych
Przygotowanie
Przygotowujemy masę kokosową. Do garnka wlewamy mleko, cukier, masło i wiórki kokosowe. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut (aż masa zgęstnieje) od czasu do czasu mieszając. Masę odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy masę z mleka w proszku. Miękkie masło przekładamy do miski i ucieramy mikserem przez kilka minut, aż stanie się puszyste. Cały czas miksując, dodajemy cukier, a następnie naprzemiennie mleko w proszku i płynne mleko. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Czekoladki kroimy w kostkę i przekładamy do masy. Całość mieszamy łyżką.
Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm) wykładamy herbatniki. Na nie wylewamy masę z mleka w proszku. Wyrównujemy i znowu układamy herbatniki. Na nie dajemy masę kokosową. Na wierzchu układamy równomiernie biszkopty i lekko dociskamy.
W rondelku rozpuszczamy na małym ogniu mleko z czekoladą, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej, płynnej polewy. Czekoladę wylewamy na wierzch ciasta i rozprowadzamy po całej powierzchni. Kiedy polewa czekoladowa przestygnie, ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze zastygły.
Zobacz inne przepisy na efektowne ciasta z wiórkami kokosowymi:
Ciasto Bella Donna – pyszne połączenie brzoskwiń i kokosu
Ciasto Kokosek bez pieczenia – przepis na deser a la bounty
Brzoskwiniowo-kokosowa pychotka bez pieczenia
Ciasto Kokosowa Blondynka
Szybkie kokosanki
Witam. Czy do masy kokosowej dodać cukier?
Tak, 150 g
UWiELBiAM ciasta kruche piaskowe tortowe oraz bez pieczenia inne też mogą być przepisy ale tu wy DAJECiE obłęd dziękuję pozdrawiam i czekam na nowe NON-STOP CiUMKi POZDRAWiAM CiEPŁO do miłego spotkania 🤩😍😜🤓🤓