Ciasto Wygodnisia bez pieczenia – przysmak kokosowy z czekoladą

Ciasto Wygodnisia bez pieczenia – przysmak kokosowy z czekoladą
Ciasto Wygodnisia bez pieczenia – przysmak kokosowy z czekoladą

Ciasto Wygodnisia bez pieczenia to pyszne połączenie wiórków kokosowych z masą z mleka w proszku i czekoladą. Całość tworzy pyszną, słodką i efektowną kompozycję. Wbrew pozorom, ciasto nie wymaga wiele pracy i robi się stosunkowo szybko. Sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy, jak i na świątecznym czy urodzinowym stole.

Do przełożenia użyłam zwykłych jasnych herbatników, ale z kakaowymi ciasto będzie się jeszcze ładniej prezentować.

Składniki na ciasto Wygodnisia bez pieczenia:

Masa z mleka w proszku:

  • 240 ml płynnego mleka (szklanka)
  • 4 łyżki cukru (60 g)
  • 300 g mleka w proszku (4 szklanki)
  • 100 g masła
  • 200 g czekoladek z twardym nadzieniem (np. Merci)

 

Masa kokosowa:

  • 250 g wiórków kokosowych (2,5 szklanki)
  • 100 g masła
  • 500 ml mleka
  • 150 g cukru (2/3 szklanki)

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 7-8 łyżek mleka

 

Dodatkowo:

  • około 200 g herbatników (mogą być kakaowe)
  • około 70 g biszkoptów podłużnych

 

Przygotowanie

Przygotowujemy masę kokosową. Do garnka wlewamy mleko, cukier, masło i wiórki kokosowe. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut (aż masa zgęstnieje) od czasu do czasu mieszając. Masę odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy masę z mleka w proszku. Miękkie masło przekładamy do miski i ucieramy mikserem przez kilka minut, aż stanie się puszyste. Cały czas miksując, dodajemy cukier, a następnie naprzemiennie mleko w proszku i płynne mleko. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Czekoladki kroimy w kostkę i przekładamy do masy. Całość mieszamy łyżką.

Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm) wykładamy herbatniki. Na nie wylewamy masę z mleka w proszku. Wyrównujemy i znowu układamy herbatniki. Na nie dajemy masę kokosową. Na wierzchu układamy równomiernie biszkopty i lekko dociskamy.

W rondelku rozpuszczamy na małym ogniu mleko z czekoladą, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej, płynnej polewy. Czekoladę wylewamy na wierzch ciasta i rozprowadzamy po całej powierzchni. Kiedy polewa czekoladowa przestygnie, ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze zastygły.

 

Zobacz inne przepisy na efektowne ciasta z wiórkami kokosowymi:

Ciasto Bella Donna – pyszne połączenie brzoskwiń i kokosu

Ciasto Kokosek bez pieczenia – przepis na deser a la bounty

Brzoskwiniowo-kokosowa pychotka bez pieczenia

Ciasto Kokosowa Blondynka

Szybkie kokosanki