Talarki ziemniaczane w ketchupie - pyszna przekąska z piekarnika
Talarki ziemniaczane w ketchupie pieczone w piekarniku to bardzo smaczny i szybki do zrobienia dodatek do obiadu, czy nawet samodzielne danie dla wielbicieli ziemniaków. Świetnie pasują zarówno do pieczonego mięsa, smażonych filetów rybnych w panierce, jak i do wegetariańskich burgerów. Można je również jeść same, ze szklanką maślanki czy zsiadłego mleka do popicia.
Ziemniaki z piekarnika pieczone w plastrach to zdrowsza alternatywa dla frytek i, jak dla mnie, o wiele smaczniejsza. Robi się je błyskawicznie, wystarczy pokroić ziemniaki, wymieszać z ketchupem i innymi składnikami i upiec w piekarniku.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry grubości około 0,5 cm. Ziemniaki przekładamy do miski i dodajemy do nich resztę składników: ketchup, olej, sos sojowy, zioła i przyprawy. Ziemniaki mieszamy dokładnie, aby były obtoczone z każdej strony w oleju i innych składnikach. Talarki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy tak, aby nie leżały na sobie. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Pieczemy w trybie góra-dół przez 35 minut.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…