Talarki ziemniaczane w ketchupie - pyszna przekąska z piekarnika
Talarki ziemniaczane w ketchupie pieczone w piekarniku to bardzo smaczny i szybki do zrobienia dodatek do obiadu, czy nawet samodzielne danie dla wielbicieli ziemniaków. Świetnie pasują zarówno do pieczonego mięsa, smażonych filetów rybnych w panierce, jak i do wegetariańskich burgerów. Można je również jeść same, ze szklanką maślanki czy zsiadłego mleka do popicia.
Ziemniaki z piekarnika pieczone w plastrach to zdrowsza alternatywa dla frytek i, jak dla mnie, o wiele smaczniejsza. Robi się je błyskawicznie, wystarczy pokroić ziemniaki, wymieszać z ketchupem i innymi składnikami i upiec w piekarniku.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry grubości około 0,5 cm. Ziemniaki przekładamy do miski i dodajemy do nich resztę składników: ketchup, olej, sos sojowy, zioła i przyprawy. Ziemniaki mieszamy dokładnie, aby były obtoczone z każdej strony w oleju i innych składnikach. Talarki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy tak, aby nie leżały na sobie. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Pieczemy w trybie góra-dół przez 35 minut.
Szybki makaron chow mein z kurczakiem i warzywami to idealny pomysł na lekki, a jednocześnie…
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami to jedno z tych dań, które zawsze się…
Miękkie, puszyste i gotowe w niecałe 20 minut – te bułki twarogowe z air fryera…
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…