Ciasto Rubinowa Przystań to smaczny i efektowny deser, który sprawdzi się nie tylko do popołudniowej kawy, ale również na wszelkiego rodzaju uroczystościach, gdyż jest wysokie, podzielnie i ładnie prezentuje się na stole. Składa się z biszkoptu kakaowego przełożonego masą serową i wiśniami w galaretce, a z wierzchu oblanego polewą czekoladową. Całość stanowi wyjątkowo pyszną kompozycję, która zachwyci wszystkich domowników i gości.
Składniki na Ciasto Rubinowa Przystań:
Biszkopt:
- 5 jajek rozmiar L
- 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (około 1 i 1/4 szklanki)
- 2 łyżki kakao
- 180 g cukru (3/4 szklanki)
- łyżka oleju
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć, jeśli macie pewność, że jajka są dobrze ubite)
Krem sernikowy:
- 330 ml śmietany 30%
- 600 g serka homogenizowanego waniliowego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 150 ml wody
- 250 g mascarpone
Warstwa rubinowa:
- 2 opakowania galaretki wiśniowej (takie na pół litra płynu, około 70 g)
- 600 ml wody
- 350 g wiśni bez pestek (mogą być z kompotu lub mrożone)
Polewa:
- tabliczka czekolady z kawałkami orzechów (100 g)
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek mleka
Dodatkowo:
- około 100 g herbatników kakaowych
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy biszkopt. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy olej oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 28×23 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.
Galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Kiedy galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej owoce i mieszamy.
Przygotowujemy krem sernikowy. Żelatynę rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody pozostawiamy do wystygnięcia. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Następnie zmniejszamy obroty i cały czas miksując dodajemy po trochę serka homogenizowanego i mascarpone. Kiedy składniki się połączą, wlewamy zimną, ale jeszcze płynną żelatynę. Miksujemy jeszcze chwilkę.
Spodnią część biszkoptu najlepiej włożyć z powrotem do blaszki. Na nią nakładamy połowę kremu sernikowego i wyrównujemy. Układamy herbatniki, na nie ostrożnie wylewamy tężejącą galaretkę z owocami. Układamy drugą warstwę herbatników, a na niej resztę kremu sernikowego. Masę nakrywamy drugim blatem biszkoptu.
Przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy czekoladę razem z mlekiem i kakao. Mieszamy, aby składniki się nie przypaliły. Polewę rozsmarowujemy na wierzchu biszkopta.
Ciasto wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, aby masy dobrze zastygły.
Zostaw odpowiedź