Zapiekanki z ciasta francuskiego a la pizza robi się bardzo szybko, a smakują rewelacyjnie. Są świetną propozycją na przekąskę na ciepło podczas imprezy czy spotkania ze znajomymi. Można je przygotować wcześniej, a przed podaniem upiec w piekarniku, gdyż najlepiej smakują na świeżo. Sprawdzą się również idealnie podczas wizyty niezapowiedzianych gości. Żeby je przygotować nie potrzeba żadnych umiejętności kulinarnych, gdyż korzystamy z gotowego ciasta francuskiego, które można kupić w każdym większym sklepie.
Zapiekanki z ciasta francuskiego można podać z ketchupem, majonezem czy sosem czosnkowym, ale nam najlepiej smakują bez niczego. Możecie też zmodyfikować składniki, jakie nakładacie na ciasto francuskie, w zależności od tego co macie w lodówce, np. zamiast salami świetnie sprawdzi się szynka lub kindziuk. Można też dodać podsmażone pieczarki lub kukurydzę. Takie zapiekanki są dobrym sposobem na pozbycie się resztek z lodówki.
Składniki na zapiekanki z ciasta francuskiego:
- 1 gotowy płat ciasta francuskiego
- 50 g salami
- pomidor
- pół czerwonej papryki
- garść oliwek zielonych
- ketchup
- 100 g sera żółtego
Przygotowanie
Salami kroimy w cienkie plastry, pomidora również. Paprykę kroimy w paski, oliwki przekrawamy na pół. Ser żółty ścieramy na tarce. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na równej wielkości kwadraty o boku około 15 cm. Brzegi kwadratów zawijamy do środka i lekko dociskamy. Kwadraty układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na każdym kwadracie rozsmarowujemy łyżeczkę ketchupu. Układamy salami, pomidora, paprykę i oliwki. Na końcu posypujemy serem żółtym.
Blaszkę z zapiekankami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy przez 20 minut. Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika.
Zostaw odpowiedź