Wegetariańskie

Pieczone pierogi ruskie – pyszna potrawa na każdą okazję

Pieczone pierogi ruskie z ciasta drożdżowego to sprawdzony przepis na pyszne danie, które sprawdzi się jako przekąska, lunch do pracy czy nawet na obiad. Są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je podać bez żadnych dodatków, ale ja nie byłabym sobą, gdybym nie zaserwowała ich z kubkiem czerwonego barszczu.

Pierogi w takim zestawieniu robiłam pierwszy raz – tzn. nie raz robiłam i pierogi ruskie i paszteciki z ciasta drożdżowego, ale razem jeszcze nigdy. W trakcie pieczenia niektóre pierogi mi pękły i farsz delikatnie wyciekł, nie jest to jednak coś, co by popsuło ogólny efekt. Zastanawiam się jednak czym to mogło być spowodowane. Macie jakiś pomysł?

Składniki na pieczone pierogi ruskie (około 60 sztuk):

  • 750 g mąki pszennej typ 500
  • 1,5 opakowania suchych drożdży (12 g) lub 50 g świeżych drożdży
  • 450 ml mleka
  • 100 ml oleju (niecałe pół szklanki)
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli

 

Farsz:

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g twarogu półtłustego
  • duża cebula
  • sól, pieprz

 

Dodatkowo: jajko do posmarowania

 

Przygotowanie

Świeże drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę mąki i cukier, oraz około 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż drożdże zaczną „pracować”. Jeśli mamy suche drożdże pomijamy ten krok.
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól, suche drożdże lub wyrośnięty zaczyn z drożdży. Do mąki wlewamy resztę ciepłego mleka i olej. Wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Pozostawiamy je w misce do wyrośnięcia na około godzinę. Przykrywamy ściereczką (zimą ciasto najlepiej umieścić koło grzejnika).

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor. Ziemniaki, twaróg i cebulę mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Całość wyrabiamy ręką przez chwilę na gładką masę.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i jeszcze raz przez chwilę wyrabiamy. Ciasto dzielimy na trzy części. Każdy kawałek rozwałkujemy na placek grubości około 0,5 cm. Jeśli ciasto klei się do wałka lub stolicy, podsypujemy je mąką. Szklanką wycinamy krążki. Na środek każdego nakładamy po około łyżeczce farszu i dokładnie zlepiamy brzegi. Ja dociskam je jeszcze ząbkami widelca, powstanie dzięki temu ładny wzorek.

Pierogi układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 20 minut, aby nieco podrosły. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy w trybie góra-dół przez 25 minut.

Pieczone pierogi ruskie – pyszna potrawa na każdą okazję

 

Zobacz inne przepisy na dania z farszem jak na pierogi ruskie:

Kopytka ruskie – delikatne i mięciutkie

Kotlety ruskie – przepis na tani obiad

Kluski ruskie – pyszny domowy obiad

Naleśniki ruskie z serem żółtym

Pierogi ruskie – tradycyjny, domowy przepis

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Aromatyczny kociołek cygański – idealny na rodzinny obiad

Kociołek cygański to danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na…

4 godziny ago

Placki z cukinii z marchewką i gruszką – chrupiące, lekkie i tak pyszne, że znikają w mig!

Placki z cukinii to prosty i szybki pomysł na obiad lub kolację, który zawsze się…

2 dni ago

Kajmakowiec Królewski – najlepsze ciasto kajmakowe z kremem

Kajmakowiec Królewski to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Kruche ciasto przełożone kajmakiem oraz delikatnym kremem…

5 dni ago

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

1 tydzień ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

3 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

3 tygodnie ago