Serki włoskie w przyprawach z piekarnika – wyjątkowa przekąska na różne okazje
Serki włoskie w przyprawach z piekarnika to smaczne danie, które świetnie sprawdzi się do chleba na kanapki, do lekkich sałatek czy jako samodzielna przekąska na imprezie. Nie wymagają wiele pracy, choć trzeba uzbroić się w trochę cierpliwości, gdyż potrzebują czasu na marynowanie i pieczenie.
Serki są wspaniałe, aromatyczne i bardzo smaczne. Do ich przygotowania możecie użyć swoich ulubionych przypraw, suszonych ziół czy pokruszonych orzechów – nie trzeba się ściśle trzymać przepisu. Jeśli macie możliwość, można je również uwędzić, smakują jeszcze lepiej, ale jeśli nie posiadacie wędzarni, te z piekarnika stanowią smakowitą alternatywę.
Przyprawy (zrobiłam 3 wersje):
Do garnka czy miski z wodą wsypujemy sól i mieszamy do rozpuszczenia. W solance zanurzamy serki, tak aby był całkowicie zakryte i odstawiamy na około 12 godzin do lodówki.
Po tym czasie serki wyjmujemy z wody, osuszamy ręcznikami papierowymi. W trzech miseczkach mieszamy ze sobą zestawy przypraw, w których obtaczamy serki z każdej strony.
Serki przekładamy na kratkę piekarnika nagrzanego do 50 C i pieczemy w trybie góra-dół przez godzinę. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 70 C i pieczemy jeszcze kolejną godzinę. Serki wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Jeśli macie możliwość, serki można również uwędzić zamiast piec w piekarniku.
Mięciutkie, aromatyczne i idealnie zarumienione kapuśniaczki to przekąska, która pasuje do każdej okazji – od…
Ciasto Niespodzianka Markizy to elegancki, warstwowy deser, który zachwyca delikatnym połączeniem jasnego biszkoptu, makowego blatu,…
Gulasz segedyński to klasyczny, sycący obiad, który świetnie sprawdza się szczególnie w chłodniejsze dni. Delikatne,…
Ciasto Słonecznikowy Figlarek to połączenie puszystego, delikatnie korzennego biszkoptu, lekkiego kremu twarogowego i cudownie chrupiącego…
Bułki z parówką to jedna z tych przekąsek, które znikają szybciej, niż zdążysz wyjąć drugą…
Ciasto Pijane Rafaello to idealna propozycja dla wszystkich, którzy kochają kokosowe desery o kremowej konsystencji…