Przekąski

Biała kiełbasa pieczona z cebulą – prosty i sprawdzony przepis

Biała kiełbasa pieczona z cebulą w dużej ilości ziół to bardzo proste i szybkie do przygotowania danie, które można podać na kolację na ciepło, podczas imprezy ze znajomymi czy na świątecznym stole. Tak przygotowana kiełbasa jest pyszna i aromatyczna.

Przygotowuje się ją dosłownie w 5 minut: wystarczy pokroić cebulę i ułożyć razem z kiełbasą w naczyniu żaroodpornym. Potem trzeba tylko poczekać, aż kiełbasa się upiecze w piekarniku. Do przygotowania potrawy wykorzystałam kiełbasę parzoną, ale można użyć również surową. Wtedy przez pół godziny pieczemy ją pod przykryciem, a następne 15 minut bez.

Białą kiełbasę z piekarnika można podać bez żadnych dodatków, ale świetnie sprawdzi się do niej ćwikła, ostra musztarda albo sos tatarski. Pajda świeżego chleba też może być dobrym dodatkiem.

Składniki na białą kiełbasę pieczoną:

  • 0,5 kg białej kiełbasy parzonej
  • 3 małe cebule
  • pół szklanki bulionu (dałam warzywny)
  • łyżka ciemnego sosu sojowego
  • łyżka majeranku
  • łyżka czosnku suszonego
  • łyżeczka tymianku
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • szczypta soli

 

Przygotowanie

Cebule obieramy i kroimy w piórka. Kiełbasę nacinamy płytko pod skosem. W naczyniu żaroodpornym układamy cebulę, lekko ją posypujemy solą. Bulion mieszamy z sosem sojowym i wylewamy na cebulę. Na wierzchu układamy białą kiełbasę. Obsypujemy ją majerankiem, ostrą papryką, czosnkiem i tymiankiem.

Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy z termoobiegiem przez 35 minut.

Biała kiełbasa pieczona z cebulą – prosty i sprawdzony przepis

Zobacz inne przepisy na białą kiełbasę:

Biała kiełbasa zapiekana z jabłkami

Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą

Biała kiełbasa pieczona w musztardowo-miodowej marynacie

Szaszłyki z białą kiełbasą i warzywami

Biała kiełbasa zapiekana w piekarniku z boczkiem i cebulą

Biała kiełbasa pieczona z cebulą – prosty i sprawdzony przepis
Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago