Biała kiełbasa pieczona z cebulą – prosty i sprawdzony przepis
Biała kiełbasa pieczona z cebulą w dużej ilości ziół to bardzo proste i szybkie do przygotowania danie, które można podać na kolację na ciepło, podczas imprezy ze znajomymi czy na świątecznym stole. Tak przygotowana kiełbasa jest pyszna i aromatyczna.
Przygotowuje się ją dosłownie w 5 minut: wystarczy pokroić cebulę i ułożyć razem z kiełbasą w naczyniu żaroodpornym. Potem trzeba tylko poczekać, aż kiełbasa się upiecze w piekarniku. Do przygotowania potrawy wykorzystałam kiełbasę parzoną, ale można użyć również surową. Wtedy przez pół godziny pieczemy ją pod przykryciem, a następne 15 minut bez.
Białą kiełbasę z piekarnika można podać bez żadnych dodatków, ale świetnie sprawdzi się do niej ćwikła, ostra musztarda albo sos tatarski. Pajda świeżego chleba też może być dobrym dodatkiem.
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Kiełbasę nacinamy płytko pod skosem. W naczyniu żaroodpornym układamy cebulę, lekko ją posypujemy solą. Bulion mieszamy z sosem sojowym i wylewamy na cebulę. Na wierzchu układamy białą kiełbasę. Obsypujemy ją majerankiem, ostrą papryką, czosnkiem i tymiankiem.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy z termoobiegiem przez 35 minut.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…