Biała kiełbasa pieczona z cebulą – prosty i sprawdzony przepis
Biała kiełbasa pieczona z cebulą w dużej ilości ziół to bardzo proste i szybkie do przygotowania danie, które można podać na kolację na ciepło, podczas imprezy ze znajomymi czy na świątecznym stole. Tak przygotowana kiełbasa jest pyszna i aromatyczna.
Przygotowuje się ją dosłownie w 5 minut: wystarczy pokroić cebulę i ułożyć razem z kiełbasą w naczyniu żaroodpornym. Potem trzeba tylko poczekać, aż kiełbasa się upiecze w piekarniku. Do przygotowania potrawy wykorzystałam kiełbasę parzoną, ale można użyć również surową. Wtedy przez pół godziny pieczemy ją pod przykryciem, a następne 15 minut bez.
Białą kiełbasę z piekarnika można podać bez żadnych dodatków, ale świetnie sprawdzi się do niej ćwikła, ostra musztarda albo sos tatarski. Pajda świeżego chleba też może być dobrym dodatkiem.
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Kiełbasę nacinamy płytko pod skosem. W naczyniu żaroodpornym układamy cebulę, lekko ją posypujemy solą. Bulion mieszamy z sosem sojowym i wylewamy na cebulę. Na wierzchu układamy białą kiełbasę. Obsypujemy ją majerankiem, ostrą papryką, czosnkiem i tymiankiem.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy z termoobiegiem przez 35 minut.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…