Ciasto Słomiana Wdowa to wyjątkowy smakołyk, pyszny i ładnie prezentujący się na stole, który sprawdzi się na każdą okazję. Składa się z mięciutkiego biszkoptu przełożonego masą z mleka w proszku i musem brzoskwiniowym. Z pewnością zachwyci waszych gości i domowników.
Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem, mamy wtedy pewność, że masa dobrze zastygnie i ciasto będzie dobrze się kroiło.
Składniki na ciasto Słomiana Wdowa:
Biszkopt:
- 6 jajek rozmiar M
- 120 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (niecała szklanka)
- 1 łyżka kakao
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 180 g cukru (3/4 szklanki)
- łyżka oleju
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć, jeśli macie pewność, że jajka są dobrze ubite)
Mus brzoskwiniowy
- puszka brzoskwiń w syropie (około 800 g)
- 200 ml wody
- 3 łyżki żelatyny
Masa z mleka w proszku:
- 260 ml płynnego mleka
- 5 łyżek cukru (60 g)
- 300 g mleka w proszku pełnotłustego (4 szklanki)
- 200 g masła
Poncz:
zaparzona kawa
Dodatkowo:
okrągłe biszkopty, 100 g czekolady lub cukierków czekoladowych
Przygotowanie
Przygotowujemy biszkopt. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy olej oraz przesianą mąkę pszenną wymieszaną z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 28×23 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.
Przygotowujemy mus brzoskwiniowy. Żelatynę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Brzoskwinie razem z syropem miksujemy blenderem na gładką masę. Do brzoskwiń dodajemy przestudzoną, ale jeszcze nie stężałą żelatynę i mieszamy.
Przygotowujemy masę z mleka w proszku. Miękkie masło przekładamy do miski i ucieramy mikserem przez kilka minut, aż stanie się puszyste. Cały czas miksując, dodajemy cukier, a następnie naprzemiennie mleko w proszku i płynne mleko. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Blaty biszkoptu nasączamy gorzką kawą (opcjonalnie można na nich rozsmarować dżem porzeczkowy, jeśli lubicie jak coś wam przełamuje słodki smak). Na spodnim rozsmarowujemy 3/4 masy z mleka w proszku. Na niej układamy biszkopty. Następnie ostrożnie wylewamy mus brzoskwiniowy i nakrywamy drugim blatem biszkoptu. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę kremu z mleka w proszku i posypujemy startą czekoladą. Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze zastygły.
Zostaw odpowiedź